Zanka

Son dakika… İki bakanın toplantısında gergin anlar…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşmesinin ardından ortak açıklamalarda bulundu.

Dostane bir havada başlayan basın toplantısında tansiyon birden yükseldi. Gerilimin sebebi, Dendias'ın Türkiye'yi Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal etmekle suçlaması oldu. Bu açıklamanın ardından tekrar söz alan Bakan Çavuşoğlu, Yunanlı mevkidaşına sert çıktı.

Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamasından satır başları şöyle:

* Bugün gerçekleştirme konusunda anlayış ve esneklik için Niko'ya çok teşekkür ediyorum. Bu ziyaretin anlamı büyük. İstanbul'da 5 yıl aradan sonra gerçekleştirilen Atina'da 62. istişari hem de iki bakanlık arasında siyasi istişareler toplantılar gerçekleştirildi. Toplantıların pozitif atmosferde samimi şekilde gerçekleşmesinden memnuniyet duyuyorum. Yapıcı diyalog yoluyla sorunların çözüleceğini inanıyorum. Sorunlara 3. taraftan çözüm aramak doğru bir yaklaşım değildir. Provokatif söylemlerden uzak durulmalıdır. İkili ilişkilerimizi tüm boyutları ile ele aldık. Doğu Akdeniz'de biz Türkiye olarak her zaman hakça paylaşımdan yana olduk.

* İlişkilerimizin gelişmesi için beraber çalışmaya devam edeceğiz. Atılabilecek adımları bugün ele aldık. Uçak seferlerinin başlamasını önemli buluyoruz sınır kapılarının açılması ticaret ve turizm bakımından önemlidir.

* Terörle mücadele konusunu da ele aldık. Özellikle FETÖ, PKK, PYD, DHKP-C gibi mücadelede daha etkin bir işbirliği görmek arzumuzdur. AB ile 18 Mart mutabakatımız vardı, bu mutabakatın güncellenmesi göç alanında Yunanistan ile işbirliği sağlayacaktır.

* Her iki ülke içindeki azınlıkların huzur içinde olması bizlerin yararınadır, olumlu yansımaları olacaktır. Yunanistan'daki kültürel mirasımızın korunmasına büyük önem veriyoruz. Bugün yaptığımız görüşmelerde çok sayıda eserin restorasyonun da adımlar atıldığın ve çalışmaların olduğunu söyledi. Bizde de Rum Ortodoks eserleri var restorasyon konusunda uzmanlarımız bir araya gelebilir iş birliği yapabiliriz. Biz diyaloğu sürdürmek istiyoruz. Önümüzdeki süreçte ilişkilerimizi geliştirmek için neler yapabileceğimiz görüştük. Bizim bundan sonraki ziyaretlerimizden sonra liderlerimizin de bir araya gelmesini istiyoruz.

Dendias ise şöyle konuştu:

* Türkiye'yle birlikte ekonomi alanında pozitif gündem oluşturabileceğimize inanıyoruz. Hedefimiz öncelikle barış içinde var olmayı tesis etmemiz gerekiyor. Yunanistan'ın üye olduğu AB ilkeleri çerçevesinde birlikte yaşamayı sürdürebiliriz. İstikşafi görüşmelerin başlamasının iki ülke Dışişleri Bakanları arasındaki siyasi görüşmelerin başlamasını memnuniyetle karşılıyorum. Bugün birçok ikili konuya değindik. Sevgili dostum Mevlüt'le mutabık kaldık.

* Bu çerçevede ümit ediyoruz ki, geçmiş yıllarda var olan ekonomik işbirliğini daha da ileriye götürmeliyiz. Türkiye ile birlikte pozitif gündem oluşturabiliriz ekonomik anlamda. İlişkilerimizi ilerletebiliriz. Olumsuz havayı ortadan kaldırabiliriz diye düşünüyoruz.

* Pandeminin sonunda iki ülke halkları arasındaki iletişimi yeniden tesis edebiliriz.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN SERT YANIT

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise şu sözlerle konuşmasını sürdürdü:

* Ben konuşmamda Yunanistan'ı itham edici ifadede bulunmadım. Niko Dendias maalesef ülkeme dönük olarak son derece kabul edilemez ithamlarda bulundu. Yunanistan'ın egemenlik haklarıyla ilgili konuştu, bunu kabul etmem mümkün değildir. Bizim attığımız adımlar da haklarımızı korumaya yöneliktir. Bu konuyu kendi aramızda mutabık kaldığımız halde buraya gelip Türkiye'yi suçlarsanız bunların cevabını vermek durumunda kaldım. Ayrıca biz Rum Ortodoksları kabul ediyoruz. Ama sizin Yunanistan'daki Türk azınlığa 'Sen Türk değilsin Müslümansın demeniz' uluslararası hukuka aykırıdır. Üç tane mahkeme kararı var. Peki bunlar Rum Müslüman mı? Bunlar kendisini Türk olarak ifade ediyorsa Türk'tür.

* Anlaşmalar konusunda biz farklı düşünebiliriz. Libya ile olan anlaşmalarda tabii ki aynı düşünmüyoruz. AB Komisyonu'nun bunu kınaması bir şey ifade etmez. AB Komisyonu'nun ne dediği bizim umurumuzda değil. Göç konusunu ne Avrupa ne de Yunanistan'a karşı kullanmadık. Sizin 4 yılda 80 bin insanı geriye ittiğinizi, Türkiye üzerinden gitmeyenleri nasıl denize attığınızı anlattık. Buraya çıkıyorsunuz basının önünde Türkiye'yi suçlamaya kalkıyorsunuz. Bunları kabul etmem mümkün değil.

* Türkiye olarak biz üçüncü taraflar yerine iki ülke olarak bu meseleleri konuşmaya, samimi diyalog çerçevesinde görüş ayrılıklarımızı azaltmaya hazırız. Basının önünde ülkemi ve milletimi ağır bir şekilde itham ederseniz benim cevap vermem gerekiyor, teşekkür ediyorum.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver