Zanka

Merkez Bankası’nın kayıp 128 milyar dolar rezervinin nerede olduğu tartışmaları devam ederken, bir açıklama da Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan geldi. Bakan Elvan, “Hazine ile TCMB arasında protokol imzalandı. 2017'de imzalanan protokol yasaldır. Yöntem eleştirilebilir ama yolsuzluk var denilemez” dedi…

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ankara NTV İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

128 milyar dolar tartışmasına dair Bakan Elvan şu açıklamalarda bulundu:

* Merkez Bankası başkanımız geçen cuma 128 milyar dolar tartışmasına ilişkin açıklama yaptı. TCMB'nin temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. MB olağanüstü bir durumda doğrudan işlem yapabiliyor. Merkez Bankası bilançosunda bu hareketler görülebilir.

* Döviz satışı ile oluşan TL, açık piyasa işlemleri ve swap üzerinden bankalara kullandırıldı. Kasım'dan bu yana böyle bir döviz alım satım işlemini gerçekleştirmedik

* Hazine ile TCMB arasında protokol imzalandı. Hazine'ye TL'nin istikrarı konusunda yetki verilmiştir. 2017'de imzalanan protokol yasaldır.

* Hazine hesapları üzerinden döviz alım ve satım işlemi Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilmiştir, burada MB'nin muhabir bir banka aracılığıyla bu alım ve satım işlemlerinin elektronik işlem platformlarında gerçekleştiğini görüyoruz.

* Bu platformda piyasa yapıcı yerli ve yabancı bankalar yer alıyorlar, herhangi bir şahıs yok. Platformlarda işlem yapan taraflar birbirini bilmiyor.

* Dünyada da buna benzer işlemler yapan ülkeler var.

* Yöntem eleştirilebilir ama yolsuzluk var denilemez.

* Bu işin gerçek sahibi Merkez Bankasıdır, teknik düzeyde bir açıklama yapmadan benim bir açıklama yapmamın MB'nin bağımsızlığı üzerinde bir gölge oluşturabileceğini düşünerek açıklama yapmadım, MB'den teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım.

* Verileri açıklamak MB'nin kararı, ama ben fayda görüyorum.

* Kesinlikle bir yolsuzluk söz konusu değil.

Bakan Elvan’ın açıklamalarından diğer satır başları ise şöyle:

EKONOMİDE BÜYÜME HEDEFLERİ

* Rakamdan daha çok sağlıklı-sürdürülebilir olması önemli. 2021 ilk çeyrekte yüzde 5 civarı bir büyüme bekliyoruz. İkinci çeyrekte baz etkisiyle çift haneli büyüme görürüz.

ENFLASYON

* Enflasyonun yüksek olduğu yerde sağlıklı büyüme olmaz.

* Yüksek enflasyon düşük gelir grubunu olumsuz etkiliyor.

* Belirsizliği azaltmanın yolu fiyat istikrarından geçiyor.

* Enflasyonla mücadelede mali politikalar da desteklenmeli.

* Kısa vadeli kazanım uğruna uzun vadeden vazgeçmeyeceğiz.

2021 BÜTÇE AÇIĞI HEDEFİ

* Pandemi nedeniyle bütçede olmamasına rağmen 46,5 milyar liralık ilave tedbir söz konusu. Harcamalara rağmen bütçe açığı hedefini yüzde 3,5'e çektik.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE SON DURUM

* Takipteki alacak tutarı 150 milyar TL, oranı yüzde 4.

* 150 milyar TL alacağa 115 milyar TL karşılık ayrıldı.

* Yakın izlemede 350 milyar TL var, karşılık oranı yüzde 16.

* Bankalar yakın izlemedeki borcun yüzde 20'sini riskli görüyor.

* Ekonomik reform programının yüzde 77'si bu yıl yapılacak.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
3313