Zanka

Şifreli iletişim ağlarını kullanarak dünya genelinde faaliyet gösteren suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 800 kişi gözaltına alındı. El konulanlar arasında 8 ton kokain, 22 ton kenevir tohumu, 2 ton sentetik uyuşturucu, 6 ton sentetik uyuşturucu yapımında kullanılan malzeme, 55 lüks araç ve 48 milyon dolar değerinde kripto para bulunuyor. Operasyonun en dikkat çeken noktası ise Türkiye'de bulunan ve Avustralya’ya uyuşturucu kaçakçılığında önemli rol oynadığından şüphelenilen Avustralyalı Hakan Ayık. AFP Komiseri Reece Kershaw tarafından yapılan açıklamaya göre Ayık, suç örgütlerine üye kişiler tarafından “sadece referansla” girilebilen AN0M isimli bir uygulamayı etrafa dağıtanlardan biri ve farkında olmadan kendi arkadaşlarını ele verdi…

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol), şifreli iletişim ağlarını kullanarak dünya genelinde faaliyet gösteren 100'den fazla ülkede faaliyet gösteren suç örgütlerine yönelik "Truva Kalkanı" adı verilen operasyonlar kapsamında 800 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada, operasyonların ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve 16 ülkenin güvenlik güçleriyle ortaklaşa düzenlendiği belirtildi.

AA'nın aktardığı habere göre; Operasyonlarda 8 ton kokain, 22 ton kenevir tohumu, 2 ton sentetik uyuşturucu, 6 ton sentetik uyuşturucu yapımında kullanılan malzeme, 55 lüks araç ve 48 milyon dolar değerinde kripto paraya el konulduğu aktarıldı.

Europol Direktörü Jean-Philippe Lecouffe, "Bu operasyon, suç örgütleri nerede olsalar da, hangi iletişim yöntemini kullansalar da güvenlik güçlerince yakalanabildiğini gösteren emsalsiz bir başarıdır" ifadeleri kullandı.

FBI Suç Örgütlere Araştırma Birimi Direktör Yardımcısı Calvin Shivers de "Suç örgütleri güvenlik birimlerini atlatmak için şifreli iletişim ağlarını kullansa da FBI ve Europol yeni yöntemlerle bu problemi aşmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Europol, suç örgütlerinin kullandığı şifreli haberleşme ağlarına yönelik operasyonlar kapsamında Temmuz 2020'de "EncroChat", Mart 2021'de ise Sky ECC" isimli haberleşme ağlarını çökertmişti.

"TÜRKİYE'DEKİ UYUŞTURUCU BARONU OPERASYON İÇİN KİLİT İSİMLERDEN BİRİYDİ"

Fransız haber ajansı yerel basına dayanarak, gizli polislerin bu uygulamayı tanıttığı kişiler arasında Türkiye'de bulunan Avustralyalı bir uyuşturucu baronu da olduğunu yazdı.

Avustralya ve İngiltere basınında yer alan haberlere göre FBI ve Avustralya Federal Polisi’nin geliştirdiği ve suç örgütlerine üye kişiler tarafından “sadece referansla” girilebilen AN0M isimli bir uygulamanın baskını gerçekleştirmekte kritik bir önemi olduğu belirtildi.

BBC Türkçe'nin The Sydney Morning Herald gazetesinden aktardığına göre, Türkiye'de yaşayan ve Avustralya'ya uyuşturucu kaçakçılığında önemli rol oynadığından şüphelenilen Avustralyalı Hakan Ayık, An0m'un en etkili iki destekçisinden biriydi.

AN0M isimli uygulamanın 100’den fazla ülkede 300’den fazla suç örgütüne mensup 12.000’den fazla cep telefonuna indirildiği belirtilirken, Ayık’ın bu uygulamayı ilk kullandığı ortaya çıktı.

Polisin bu uygulama aracılığıyla suç dünyasını yakından takip ettiği ve baskın yapabildiği açıklanırken uygulamanın bütün gizli mesajları FBI ve AFP’ye gönderdiği de belirtildi.

Avustralya’nın en çok aranan suçlusu olarak bilinen Hakan Ayık’ın farkında olmadan bu uygulamayı kullandığı ve çevresine tanıtımını yaparak, “Esas dağıtıcı” konumunda olduğu da ortaya çıktı. Polis, 27 milyon gizli mesajı ele geçirdiklerini ve okuduklarını anlattı.

“ARKADAŞLARINI ELE VERDİ”

FBI’dan Calvin Shivers, “Bu küresel ortaklığın sonuçları müthiş. Son 18 ayda FBI yüzden fazla ülkede 300’den fazla suç örgütünü ortadan kaldırdı. Uygulama aracılığıyla iletişimlerini takip ettik” dedi.

AFP Komiseri Reece Kershaw, “Ayık artık hedefte. Diğer suç örgütü liderlerini ele veren o olduğu için çok sayıda tehdit alıyordur. Dolayısıyla kendisini bir an önce adalete teslim etmesini tavsiye ediyoruz” dedi.

Kershaw, “O bu uygulamayı etrafa dağıtanlardan biri. Kendi arkadaşlarını ele vermiş oldu” dedi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver