Zanka

Geçen yıl İstanbul’da yapılan Formula 1 yarışı sonrası seremonide, şişelerden şampanya yerine gazoz çıkmıştı ve bu durum dünyada alay konusu olmuştu. Bu yıl yapılan törende ise şampanyalar patladı. Peki bu nasıl oldu? Ertuğrul Özkök’ün yazısına göre özel izin bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan çıktı…

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, bugün “Final Töreni’ndeki bu şampanya nasıl patladı?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Geçtiğimiz yıl yapılan Formula 1 Turkish GP’de şampanya yerine gazoz patlatıldığını hatırlatan Özkök, bu kez kararın nasıl değiştiğini yazısında anlattı ve “Bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu özel izin vermiş. Valilik resmi bir yazıyla F1 yönetimine törende geleneksel şampanya seremonisi yapılabileceğini bildirmiş” ifadeleri kullandı.

Ertuğrul Özkök’ün yazısının ilgili bölümü şöyle:

“O törenden sonra bir yazı yazmıştım. Şöyle demiştim:

Derdim “Niye şampanya patlatmıyorsunuz?” diye sormak değil. Çünkü Azerbaycan ve Malezya gibi bazı ülkeler şampanya patlatıyor. Bazı Arap ülkeleri ise alkolsüz şampanya patlatıyor ve neticede görüntü aynı oluyor. Türkiye’de ise 4 yıldır otomobil yarışlarında ya şampanya hiç patlatılmıyor ya da gazoz patlatılıyor. Benim asıl merakım başka... Kim veriyor bu kararı? Devletin tepesinden mi geliyordu, yoksa bazı işgüzarlar devletin tepesi kızar diye mi bunu yapıyordu?

Önceki gün İstanbul’da yapılan F1 yarışının finalindeydim. Geleneksel tören yapıldı. Ve bu defa şampanya olmasa bile Prosecco patlatıldı. Yani bir tür İtalyan şampanyası. Ödülü, TBMM Başkanı verdi. O ayrıldıktan sonra birinci, ikinci ve üçüncü olan yarışmacılar köpüklü şarabı patlattılar. Böylece dış basında da Türkiye’yi tiye alan yazılar çıkmadı.

Patlatmama kararı nasıl alındı bilmiyorduk. Peki, “Patlatabilirsin” kararı nasıl alındı? Bu soruyu dün Formula 1’i Türkiye’de düzenleyen Intercity Başkanı Vural Ak’a sordum. İşte cevabı...

VURAL Ak, önce geçen yıllardaki şampanya patlatmama olayını anlattı. “Bu aslında içki yasağı falan değildi. Türkiye’de bir kanun var. Sportif alanlarda içkiyi övücü ilan yasak. Yani bu kanun uygulanmış.

Peki bu defa nasıl çözüldü? Beni şaşırtan bir cevap verdi:

Bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu özel izin vermiş. Valilik resmi bir yazıyla F1 yönetimine törende geleneksel şampanya seremonisi yapılabileceğini bildirmiş.

Demek ki bir yıl önce bu soruyu sormakta haklıymışım. Şampanya patlatmayın emri devletin tepesinden gelmemiş.”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1