Zanka

10 büyükelçinin Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına yönelik sosyal medyadan yaptığı açıklama büyük tepkiyle karşılanmıştı ve büyükelçiler bakanlığa çağrılarak uyarılmıştı. Olayı değerlendiren Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, “Usul açısından fevkalade büyük hata. Çünkü bunu Dışişleri Bakanlığı’na gidip ortak nota verebilirlerdi. Kalkıp sosyal medya üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’ne böyle bir yaklaşım olmaz” dedi. Bu durumu ‘egemenlik tecavüzü’ olarak nitelendiren Özülker, 41 yıllık çalışma hayatında böyle bir şeyle karşılaşmadığını da ekledi…

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri sosyal medyadan yaptıkları ortak bir açıklamayla, “Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz” demişti.

Dışişleri Bakanlığı, bu çağrının ardından 10 büyükelçiyi bakanlığa çağırmıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, çağrılan büyükelçilerin uyarıldığı bildirildi.

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu ‘SorguluYorum’ programına konuk olan Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, 10 büyükelçinin yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

“41 YIL ÇALIŞTIM, HİÇBİR YERDE BÖYLE BİR ŞEY YOK”

Sosyal medyadan yapılan açıklamanın “Usul açısından fevkalade büyük hata” olduğunu söyleyen Özülker, şu ifadeleri kullandı:

“Bunu Dışişleri Bakanlığı’na gidip ortak nota verebilirlerdi. Kalkıp sosyal medya üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’ne böyle bir yaklaşım olmaz. Osman Kavala konusunda Türkiye haklı mıdır? Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bunların hepsi kanunlarla tespit edilmiş konular. Türkiye de burada haklıdır desem doğru olmaz ama ben bunu söylerken, dışardan 10 tane büyükelçinin ‘sen bunu böyle yapacaksın’ diye sosyal medya üzerinden bir açıklama yapmaya kalkması ‘egemenlik tecavüzü’nün tipik bir örneğidir. Ben 41 yıl çalıştım, hiçbir yerde böyle bir şey yok.

İkili planda yaparsınız. Fransa sözde soykırım kanununu çıkardığı zaman Fransa aleyhinde orada bütün basını kullanarak mücadele ettik. Ben de büyükelçiydim. Neden mücadele ettik? Çünkü kanun olamayacak türden bir metin çıkarmak suretiyle kasıtlı bir biçimde sizi düşman gibi hedefe koydular. Bunun karşısında sizin de kendi düşüncenizi net bir şekilde ortaya koyma hakkınız vardır. O ülkeyi kınayarak ya da bir şekilde hakaret ederek değil.”

“BU NE MÜTTEFİKLİK NE DE BAŞKA BİR ŞEYDİR”

Yapılan açıklamanın müttefikliğe de sığmadığının altını çizen Özülker, şöyle devam etti:

“Ne yaptı 10 tane büyükelçi? Amerika da var bunun içinde. Baktığınız zaman dehşet verici bir şey. Kendinde Türkiye Cumhuriyeti’ne emretmek hak ve hukukunu görebilmektedir. Bu ne müttefiklik ne de başka bir şeydir. Bu, bu ülkeler bütününün Türkiye ile uğraşmasının adıdır.”

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIYA TIKLAYINIZ

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver