Zanka

Finlandiya’nın NATO üyeliği için başvurusunun gündeme gelmesi, Rusya’yı kızdırdı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Finlandiya'nın NATO'ya katılımı Rusya için kesinlikle bir tehdit oluşturacak. NATO'nun genişlemesi Avrupa'yı daha güvenli yer yapmaz” dedi…

Rusya ile bin 300 km uzunluğunda kara sınırı olan Finlandiya, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinden bu yana NATO ile işbirliğini kademeli olarak artırdı. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline kadar, Finlandiya doğudaki komşusu Rusya ile dostane ilişkileri sürdürmek için NATO'ya katılmaktan kaçınmıştı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Finlandiya Başbakanı Sanna Marin yaptıkları ortak açıklamada, “NATO üyeliği Finlandiya'nın güvenliğini güçlendirecektir. Finlandiya, gecikmeden NATO üyeliğine başvurmalıdır” dedi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin NATO üyeliğine başvurma niyetini beyan eden açıklamanın ardından, "gelecekteki müttefik olarak NATO'yu daha da güçlendireceklerini" söyledi. Haavisto, ülkesinin NATO'ya katma değer sağlayacağını, savaş zamanı için 280 bin askeri, 900 bin yedek kuvveti bulunduğunu, yakın zamanda 64 F-35 savaş uçağı sipariş ettiklerini de belirtti.

NATO da Finlandiya’nın üyeliğine sıcak bakıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, hem İsveç hem de Finlandiya’nın üyelik başvurusu yapması halinde resmi üyeliğin tamamlanmasına kadar geçecek sürede iki ülkenin de güvenliklerinin sağlanması için ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılabileceğini söylemişti.

KREMLİN TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR

Yaşanan gelişmelerin ardından Rusya’dan bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Finlandiya'nın NATO'ya girmek için attığı adımların üzüntü verici olduğunu ancak bunların Finlandiya'ya orantılı biçimde yanıt vermek için gerekçe oluşturduğunu ifade etti.

Peskov, “Finlandiya'nın NATO'ya katılımı Rusya için kesinlikle bir tehdit oluşturacak. NATO'nun genişlemesi Avrupa'yı daha güvenli yer yapmaz. Herkes NATO ile Rusya arasında doğudan bir çatışmayı önlemek istiyor.” diye konuştu.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver