Zanka

NATO üyeliği sürecine ilişkin ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye hakkında konuştu. Niinistö “Türkiye'nin güvenliğine bağlı olacağız, teröre destek vermiyoruz” derken, Andersson ise “Her türlü sorunun çözümü için Türkiye dahil tüm NATO üyesi ülkelerle farklı düzeylerde diyalog halindeyiz” dedi…

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için resmi başvuruda bulunmasının ardından, önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile bir araya geldi. Liderler görüşmenin ardından birlikte kameraların karşısına geçti.

BIDEN: KİMSE YANLIŞA KAPILMASIN

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili resmi süreç için Kongre'ye gerekli bildirimlerde bulunduklarını belirten Başkan Biden, şu ifadeleri kullandı:

* İki ülkenin NATO üyeliğini en güçlü şekilde destekliyoruz. İsveç ve NATO NATO’nun tüm şartlarını karşılıyor.

* İki ülkenin ittifaka katılması savunmamızı daha da güçlendirecektir.

* Bu konuda çok netim. NATO'ya katılan yeni üyeler hiç bir ulusa tehdit olmamıştır. Kimse yanlışa kapılmasın.

FİNLANDİYA CUMHURBAŞKANI: TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİNE BAĞLIYIZ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'nün açıklamaları da şöyle:

* Finlandiya’nın güçlü bir NATO müttefiki olacağına söz veriyorum. NATO’nun gerektirdiği her sorumluluğu yerine getirmeye hazırız.

* Finlandiya her zaman Türkiye ile iyi ilişkileri olmuştur.

* Terörü her şekliyle lanetliyoruz. Türkiye'nin her türlü endişesini görüşmeye hazırız. NATO müttefiki olarak Türkiye ile görüşmeye hazırız.

* Finlandiya NATO müttefiki olarak Türkiye'nin güvenliğini taahhüt edecek. Tıpkı Türkiye'nin NATO'nun güvenliğini taahhüt ettiği gibi.

* Türkiye'nin güvenliğine bağlıyız, teröre destek vermiyoruz.

İSVEÇ BAŞBAKANI: TÜRKİYE İLE DİYALOG HALİNDEYİZ

İsveç Başbakanı Andersson ise şu ifadeleri kullandı:

* Ukrayna'da yaşananlar bize Avrupa'nın en karanlık günlerini hatırlatıyor. 200 yıllık tarafsızlığın sonunda İsveç yeni bir yol seçmiştir.

*  İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyeliği seçmiştir. İsveç halkının güvenliğini NATO içeresinde en başarılı şekilde korunacağını düşünüyoruz.

* Her türlü sorunun çözümü için Türkiye dahil tüm NATO üyesi ülkelerle farklı düzeylerde diyalog halindeyiz.

BIDEN, ERDOĞAN SORUSUNU YANITSIZ BIRAKTI

Öte yandan toplantının ardından Biden'a “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek misiniz?” sorusu yöneltildi. Ancak ABD Başkanı bu soruyu yanıtsız bıraktı.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1