Zanka

Liderler Zirvesi’nin ardından açıklamada bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç'i NATO üyesi olmak üzere davet etmeye karar verdik. Dün Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile yapılan anlaşma bu kararımızın yolunu açmıştır. Bu Finlandiya ve İsveç için de iyi bir anlaşmadır. Bu NATO için de iyi bir anlaşmadır” dedi. Öte yandan NATO bildirgesinde Çin'e yönelik açıklamalar dikkat çekti...

İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nin ardından sonuç bildirgesi yayımlandı.

NATO’nun İsveç ve Finlandiya’yı ittifaka davet etme kararı aldığı bildirilen bildirgede, Çin’in uluslararası düzeni baltaladığına yönelik açıklama dikkat çekti.

Bildirgede şu ifadelere yer verildi:

“İsveç ve Finlandiya'yı ittifaka davet etme kararı aldık. Rusya ile kötüleşen ilişkileri yansıtan yeni bir stratejik konsepti kabul ettik. Savunma ve caydırıcılığımızı büyük ölçüde güçlendireceğiz.

Müttefiklerimizin güvenliğine en büyük ve doğrudan tehdit Rusya'dır. Madrid zirvesinde yeni stratejik konsept kabul edildi. Rusya derhal savaşa son verip Ukrayna'dan çekilmeli. Ukrayna'nın savunma sektörünü modernize edecek şekilde desteğin artırılmasına karar verdik.

Enerji güvenliğimizi artıracağız, askeri kuvvetlerimiz için güvenilir enerji kaynakları sağlayacağız. Rusya'nın saldırganlığı karşısında Ukrayna'ya siyasal ve sahadaki desteğimizi artıracağız.

Çıkarlarımızı, güvenliğimizi ve değerlerimizi sınayan Çin, kurallar üzerine inşa edilmiş uluslararası düzeni baltalıyor.”

STOLTENBERG: ACİL MÜDAHALE GÜCÜMÜZÜ 300 BİNİN ÜZERİNE ÇIKARACAĞIZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvenin sonuç bildirgesinin yayımlanmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Müttefiklerin yeni Stratejik Konsept belgesini kabul ettiğini duyuran Stoltenberg,

* Dünyanın dört bir tarafında stratejik olarak adımlar atılmakta. Yeni stratejik konsept de belirlendi. En son 2010'da güncellenmişti. 2010'a kıyasla değişiklikler de görülüyor. Rusya'nın saldırganlığı bizi hedef almakta.

* Rusya derhal savaşa son vermeli ve Ukrayna'dan çekilmeli.

* Rusya'nın saldırganlığına karşı Ukrayna'ya desteğimiz sürecek. Bağımsız bir Ukrayna istikrarımız için vazgeçilmezdir.

* Rusya, 2010’daki stratejik konseptte dış ortak iken şimdi direkt tehdit olarak tanımlanıyor

* Savunmamızı artıracağız ve ittifakın Doğu kısmındaki kuvvetlerimizi çok daha üst düzeye çıkaracağız. NATO’nun müdahale gücünü artırıp, bunun yanında acil müdahale gücümüzü 300 binin üzerine çıkaracağız.

* Bunları daha yeni ekipmanlarla yapacağız. Askeri mühimmatlarımızı artıracağız. Hava savunma gibi konuşlandırdığımız unsurları artıracağız.

* Savunma planlarımızı yenileyeceğiz.

* Soğuk Savaş’tan bu yana ilk defa bu planlar daha önceden belirlenmiş olan kuvvetlerle güncellenecekler.

* Siber güvenlik de tartıştığımız konulardan birisiydi.

“ÇİN GÜVENLİĞİMİZİ TEHDİT ETMEKTEDİR”

* Çin'e de tek kelime ile atıfta bulunduk. "Çin'in yapmış olduğu eylemler bizim çıkarlarımızı ve güvenliğimizi tehdit etmektedir" gibi bir cümleyle yer buldu.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’YA ÜYELİK DAVETİ: TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

* Finlandiya ve İsveç'i NATO üyesi olmak üzere davet etmeye karar verdik.

* Çok önemli bir karar aldık. Türkiye ile mutabakat bu kararın önünü açtı. Dün Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile yapılan anlaşma bu kararımızın yolunu açmıştır.

* Türkiye'ye İsveç ve Finlandiya'ya teşekkür etmek istiyorum. Davetimizi kabul ettiler. Bu Türkiye için iyi bir anlaşmadır. Bu Finlandiya ve İsveç için de iyi bir anlaşmadır. Bu NATO için de iyi bir anlaşmadır.

* Başkan Putin'in NATO'nun kapılarını kapatma çalışmaları başarılı olmayacak.

* Şu ana kadar meydana gelen en hızlı katılım sürecini yaşıyoruz. Mayıs ayında başvurdular, Haziran ayında liderler katılım protokolünü imzalama için buraya geldiler.

* Tabii ki 30 farklı parlamento da bunu onaylamak durumunda. Ne kadar hızlı olacağına tabii ki ben karar veremem. Ancak süreç yeterince hızlı gelişti.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2