Zanka

Son dakika…

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni asgari ücreti açıklamak üzere Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde kameraların karşısına geçti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Asgari Ücret Komisyonumuz çalışmalarını yaptı. Biz sizin sık sık altını çizdiğiniz, çalışanlarımızı emekçilerimizi koruyacağız. Asgari ücretin bütün ücretlilerden vergi dışında bırakılması devam edecek. Ortalama kamu çalışanları 300-350 lira bir gelir elde edecek” diye konuştu.

1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak olan yeni asgari ücret için, ilk olarak işveren tarafını temsil eden TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Bugün çok kıymetli bir kararın paylaşımı için bir aradayız. TİSK olarak ülkemiz için faydalı her kararın arkasında olduk. Aralık sonunda çok güzel bir rakam belirlendi. Bu rakam 2022 yılı ücreti olarak ilan edildi ancak gelinen konjonktürde yıl sonunu beklemeden güncelleme yapalım diye toplandık. Bütün imkanlarımızı zorlayarak herkesi gözeten bir dengeyi bulmaya hayret ettik. Asgari ücret bir başlangıç ücretidir, esas hedef ortalama ücreti artırmak olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise “Sayın Cumhurbaşkanım bundan 15 gün evvel yaptığımız ziyarette taleplerimizi ilettik, siz de komisyonu topladınız. İnşallah bugün toplumu memnun edecek bir karar olur” dedi.

"YENİ ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 500 LİRA"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları ise şöyle:

* Türkiye bir süredir maruz kaldığı ekonomik tuzaklara karşı kendi programını uygulamaktadır.

* Önce salgın sonra savaşın bozduğu küresel ekonomik nedenlerle karşı karşıya geldik. En olumsuz sonuçları kurdaki ve enflasyondaki yükseliş olarak yaşadık. Enflasyon tüm dünyanın sorunudur.

* Ülkemizde enflasyon rakamları farklı tezahür etmektedir.

* Dünyadaki her gelişmeyi yakından takip ederken önceliğimizi kendi vatandaşlarımızın çözümüne verdik.

* 4 yıldır uyguladığımız ekonomik programdaki önceliğimiz insanlarımızın umutlarının korunması olmuştur.

* Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik.

* Asgari ücrete yüzde 25 oranında bir ara artış yapıyoruz. Buna göre yeni asgari ücret net 5 bin 500 olacaktır.

* İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 TL destek verecektir.

* Yeni asgari ücretin tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Asıl asgari ücret yılbaşında gerçekleşecek.

* Yılbaşında devreye aldığımız asgari ücret kadar gelirin vergi dışında kalması nedeniyle kamu çalışanlarına bu artış ortalama 300 lira olarak yansıyacaktır. 

* Türkiye büyüdükçe, geliştikçe elindeki imkanları milletin her bir ferdiyle paylaşmayı sürdürecektir.

DÜZELTME YAPTI

Konuşmasında artışın yüzde 25 olduğunu söyleyen Erdoğan, açıklamasının ardından bir düzeltme yaparak artışın yüzde 30 olduğunu söyledi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
112