Zanka

“Ticarette kâr haddi var mı” sorusu üzerine Diyanetin Din İşleri Yüksek Kurulu, fetvasında bir hadise de yer vererek “Fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren Allah’tır” dedi. Bu cümle sosyal medyada gündeme yerleşti…

Diyanet İşleri Başkanlığı, çeşitli konularda verdiği fetvalarla tartışma yaratmaya devam ediyor. Bu kez konu hayat pahalılığı oldu.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre; “Ticarette kâr haddi var mı?” sorusu üzerine 20 Temmuz’da paylaşılan fetvada, “İslam dininin, alım satım akitlerinde kesin bir kâr haddi koymadığı, bunu piyasa şartlarına bıraktığı” belirtildi.

Fetvada yer verilen hadis ise olay yarattı. Hadiste şöyle deniyor:

“Konuyla ilgili olarak Allah resulü, fiyatlar artmaya başladığında kendisinden bu duruma müdahale etmesi istendiğinde şöyle buyurmuştur, ‘Şüphe yok ki fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır. Ben sizden herhangi birinin malına ve canına yapmış olduğum bir haksızlık sebebiyle o kimsenin hakkını benden ister olduğu halde, Rabbime kavuşmak istemem.”

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM

Söz konusu fetvada geçen “Fiyatları tayin eden Allah’tır” ifadeleri, sosyal medyada gündeme yerleşti. Konuyla ilgili on binlerce paylaşım yapıldı.

İlahiyatçı Yazar Cemil Kılıç, “Diyanet açıkladı: Fiyatları belirleyen Allah'tır. Demek ki asgari ücreti, memur maaşlarını bu kadar düşük tutan Allah'mış... Kiraları ve konut fiyatlarını yükselten de Allah'mış... DİYANET'E lüks araç imkanı veren de Allah'mış. O zaman susup sabretmekten başka çare yok. Şimdi biz vergileri de Allah'a mı veriyoruz? Peki haşa Allah seçimlere katılıp aday da oluyor mu? Bu arada Diyanet'in kullandığı hadis Kur'an'ın temel ilkelerine aykırı. Bu nedenle sahih olması mümkün değil. Hadislerin çoğu peygamberimizden 150 - 200 yıl sonra derlendi. "Yalan yere Allah'a iftira atandan daha zalim kim olabilir?..." HUD SURESİ 18. AYET” yorumunda bulundu.

Gelen diğer yorumlardan bazıları şöyle:

* Fiyatları Allah tayin ediyor demek, haşa suçu Allah’a atmak demektir. Böyle cehalet ne duyuldu, ne görüldü. O zaman siyasetçi niçin var..?

* Gayet mantıklı Yumurtaya can veren Allah fiyatı da belirler demiş..:))

* Fiyatları Allah tayin ediyorsa, senelerdir neden dış güçleri suçluyorsunuz ?

* Bu gece Tanrı mazota 90 kuruş zam yapacak, Yarın AKP 40 kuruş indirim yapacak.

* Diyanet'ten 'ekonomi' fetvası: fiyatları Allah yükseltiyor.Bu durumda hükümet piyasadaki fiyatları düşürmek için Allah a  savaşmi açtı veya diyanete vahiy mi? geldi yoksa ben mi yanlış anlıyorum.

* Diyanete 16.1 milyar dolarlik bütçe ayırıyoruz ama Fiyatları Allah yukseltiyor diyor. Siz bana aylik 1000 dolar verin söz Diyanetten daha güzel ve mantikli aciklamalar yapacagim



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
22321