Zanka

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun kredi atışması gündemdeki yerini korurken, Kavcıoğlu bu kez de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile karşı karşıya geldi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Merkez Bankası fonlama faizi yüzde 14, mevduata verilen ortalama faizler yüzde 20 civarındayken, bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30 ila 50 arasında faiz uyguladıkları görülmektedir. Bazıları da hiç kredi vermemektedir. Yatırımlar için gerekli olan uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmak da, giderek daha güç hale gelmektedir” dedi. Kavcıoğlu ise reel sektöre destek verdiklerini ancak kaynakların doğru kullanılması gerektiğini yineledi…

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren 65 Sektör Meclisi'nin Başkanları ve üyeleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile bir araya geldi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, tıpkı İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan gibi kredilere ulaşmakta zorlandıklarını ve faizlerin yüksek olduğunu vurguladı.

Hisarcıklıoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“UYGUN KOŞULLARLA FİNANSMANA ERİŞİM KRİTİK ÖNEMDE”

* Yurt içinde enflasyon ve üretim maliyetlerindeki artışların yanı sıra, tüm dünyada yükselen hammadde ve enerji fiyatlarıyla da karşı karşıya kaldık.

* Rusya-Ukrayna savaşı, Çin-Tayvan gerilimi, enerji ve gıda arzındaki sıkıntılar, kovid-19’un yeniden yayılması ve dünya genelinde faizlerin artmaya başlaması, küresel büyümeyi aşağı yönlü etkiliyor.

* 2022’nin geri kalanında, dünyayı daha kasvetli ve daha belirsiz bir ortam bekliyor.

* Dolayısıyla, karşımıza çıkan bu zorlu dönemde; firmalarımızın uygun koşullarla finansmana erişiminin sağlanması, ülkemiz ekonomisi için kritik önemdedir.

* Son dönemde, finansmana ulaşım zorlaşmış, her il ve ilçemizdeki firmalarımızdan bu yönde gelen şikâyetler artmıştır.

* En büyük sıkıntıyı da; en fazla gözetilmesi gereken küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz yaşamaktadır.

“BAZILARI HİÇ KREDİ VERMİYOR”

* Kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra, kredi limitlerinin reel olarak daraltıldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşandığı iletilmektedir.

* Merkez Bankası fonlama faizi yüzde 14, mevduata verilen ortalama faizler yüzde 20 civarındayken, bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30 ila 50 arasında faiz uyguladıkları görülmektedir. Bazıları da hiç kredi vermemektedir.

REESKONT KREDİSİ ŞİKAYETİ

* Diğer bir sorun; kredi vadeleridir. Yatırımlar için gerekli olan uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmak da, giderek daha güç hale gelmektedir.

* Öte yandan, ihracatçılarımız için çok önemli bir imkân olan, Merkez Bankası reeskont kredisi kullandırımlarının azaldığına ilişkin şikayetler de artmaktadır.

* Reel sektörün arzusu, kredi piyasalarında istikrarın hakim olmasıdır.

* Zira ülkemizde yatırım yapan, ihracat ve istihdam sağlayan her firma, milli değerimizdir ve korunması gerekmektedir.

“KREDİ İHTİYACI ARTTI”

* Diğer taraftan yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle; yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacı, geçmiş dönemlere göre artmıştır.

* İşletme sermayesi kredileri, özellikle Kobilerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale gelmiştir.

* Dolayısıyla, artan işletme sermayesi ihtiyacı da dikkate alınarak, alınan tedbirlerin yan etkileri konusunda hassas olunması; bankacılık sisteminin de krediye erişimi kolaylaştırması gerekmektedir.

* Bankalarımızdan da, fonlama maliyetlerini de dikkate alarak, reel sektörümüze uygun koşullarla kredi sağlamaları ve yapıcı hareket etmeleri beklenmektedir.

KAVCIOĞLU: 2022 YILININ İLK YARISINDA SAĞLANAN KREDİLER, 2021 YILININ TÜMÜNÜN 4 KATINDAN FAZLA

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise reel sektöre destek verdiklerini ancak kaynakların doğru kullanılması gerektiğini belirtti.

Kavcıoğlu’nun konuşmasından şu ifadeler öne çıktı:

* Ülkemiz, salgın döneminde diğer ülkelere kıyasla oldukça başarılı ve güçlü bir reel ekonomik performans sergilemiştir.

* Birçok ülkede iktisadi faaliyet gerilemiş ve pek çok ekonomide büyüme sıfıra yakın bir seyir izlemiştir.

* Türk lirası cinsi ihracat ve yatırım kredileri, 2022 yılı başından itibaren hızlı bir artış göstermiştir. Aralık 2021-Mayıs 2022 döneminde TL ticari krediler 618 milyar lira artarken, bu artışın 154 milyar lirası ihracat ve yatırım kredilerindeki artıştan kaynaklanmıştır.

* Bu çerçevede, yatırım ve ihracat kredilerinin toplam ticari krediler içerisindeki payının yüzde 28’e yaklaşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığının altını çizmek isterim.

* 2021’in ilk altı ayında TL firma kredi net kullandırımı 75,6 milyardan 2022’nin aynı döneminde 11 katına çıkarak 820 milyar TL olmuştur.

* Tüm kredilerin 2021-2022 ilk yarısındaki kullanımı büyüme oranı kur etkisinden arındırılmış olarak yüzde 531 oranında gerçekleşmiştir.

* 2022 yılının ilk yarısında sağlanan krediler 2021 yılının tümünün 4 katından fazladır.

“KOBİ KREDİLERİ 14 KATINA YÜKSELDİ”

* KOBİ kredileri ise yılın ilk altı ayında 372,8 milyar TL ile 2021 yılının aynı dönemindeki 27,3 milyar kullandırıma göre 14 katına yükselmiştir.

* Aralık 2021 ile Haziran 2022 arasında kredi verilen firma sayısı toplamda 1 milyon 878 binden 1 milyon 960a çıkarak 82 bin adet artarken, kredi kullanan KOBİ’lerin sayısı 195 bin adet yükselerek 2 milyon 56 bin olmuştur.

* 20 milyar dolar olan reeskont kredilerini 30 milyar dolara çıkardık. Vadeyi bir yıla yaydık, faizleri düşürdük.

* Hepimize düşen görev bu kredilerin en doğru yere ulaşmasıdır. 2022 Ocak sonunda reeskont kredileri kullanımı içinde yüzde 6 olan KOBİ payı temmuzda yüzde 20’lerin üzerine çıkmıştır.

“KAYNAKLARIN DOĞRU KULLANIMINI DA ÖNEMSİYORUZ”

* Reel sektöre verilen destekler için gerekli kaynakları oluşturduğumuz gibi bu kaynakların doğru kullanımını da önemsiyoruz.

* Sağlanan kredilerin rekor artış gösterdiği bu dönemde krediye erişim, kredi kullanan firma sayılarına da yansıyacak ölçüde güçlü ve yaygın şekilde gerçekleşmiştir.

* Hem kaynakların tabana yaygın bir şekilde buluşturulmasında hem de söz konusu kaynakların döviz kuru ve enflasyonda istikrarsızlık oluşturmayacak ve cari denge hedefine katkı verecek şekilde kullanılmalıdır.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
11