Zanka

Flaş… Açıklamalar peş peşe geliyor...

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Asya ziyareti programında yer almamasına ve Çin’in bütün tehditlerine rağmen Tayvan’a gitti. Uçak Taipei Havaimanı'na iniş yaptı. Böylece Pelosi, 25 yıl sonra Tayvan'a giden ikinci Temsilciler Meclisi Başkanı olarak tarihe geçti.

Uçakların anlık konumunu gösteren "flightradar" internet sitesi, binlerce kişi Pelosi'nin uçağını takip etmesi nedeniyle kilitlendi.

Öte yandan Taipei 101 gökdelenine Pelosi’nin ziyareti nedeniyle “Hoş geldiniz” ve “Tayvan'ı desteklediğiniz için teşekkürler” yazılarının yansıtıldığı görüldü.

“ABD ATEŞLE OYNUYOR”

Diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasını ‘egemenlik ihlali’ olarak gören Çin ise Pelosi’nin ziyareti nedeniyle oldukça öfkeli.

Çin Dışişleri Bakanı Wang, “ABD'li politikacılar Tayvan konusunda açıkça ateşle oynuyor. Bu ABD'li politikacıların sonu iyi olmayacak” dedi.

ÇİN SAVAŞ UÇAKLARI TAYVAN BOĞAZI'NI GEÇTİ

Çin Devlet Televizyonu da Çin'in SU - 35 savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiğini duyurdu.

PELOSI’DEN İLK AÇIKLAMA

Tayvan’a iniş yapan Pelosi’den ilk açıklama geldi. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Delegasyonumuzun Tayvan ziyareti, Amerika’nın Tayvan’ın demokrasisini destekleme konusundaki sarsılmaz bağlılığını onurlandırmaktadır.

Tayvan liderliğiyle yaptığımız görüşmeler, ortağımıza desteğimizi yeniden teyit ediyor ve özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesini ilerletmek de dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı destekliyor.

Ziyaretim ABD politikasıyla çelişmiyor.”

ÇİN DIŞİŞLERİ: BÜYÜK BİR SİYASİ PROVOKASYONDUR

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin  Çin tarafından yapılan sert uyarıları dikkate almadan Tayvan’a yaptığı ziyareti şiddetle kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ziyaretin "Tayvan bağımsızlığı" arayan ayrılıkçı güçlere "yanlış sinyaller" gönderdiği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Bu, tek Çin ilkesinin ve Çin-ABD ortak bildirisinin hükümlerinin ciddi bir ihlalidir. Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temeli üzerinde ciddi bir etkisi var ve Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ciddi şekilde ihlal ediyor. Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalıyor ve ayrılıkçı güçlere "Tayvan'ın bağımsızlığı" için ciddi şekilde yanlış bir sinyal gönderiyor. Çin buna kesinlikle karşı çıkıyor ve sert bir şekilde kınıyor

Her ne şekilde ve hangi nedenle olursa olsun Tayvan'a yaptığı ziyaret, büyük bir siyasi provokasyondur. Çin bunu kesinlikle kabul etmiyor ve Çin halkı bunu kesinlikle reddediyor.

Ateşle oynamak gibi bu hareketler, son derece tehlikelidirler.

Tayvan sorunu tamamen Çin'in iç meselesidir ve başka hiçbir ülke Tayvan sorununda yargıç olarak hareket etme hakkına sahip değildir. Çin, ABD'yi "Tayvan kartını" oynamayı ve Çin'i kontrol altına almak için Tayvan'ı kullanmayı bırakmaya şiddetle çağırıyor. Tayvan'a karışmayı ve Çin'in içişlerine karışmayı bırakmalı.”

“ASKERİ OPERASYONLAR BAŞLATACAĞIZ”

Çin Savunma Bakanlığı ise “Yüksek alarm durumundayız. Pelosi’nin Tayvan ziyaretine karşılık olarak askeri operasyonlar başlatacağız” açıklamasında bulundu.

TAYVAN’DAN YANIT

Tayvan Savunma Bakanlığı ise “Çin’in SU-35 uçaklarının Tayvan Boğazı’nı geçtiği iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Tayvan yakınlarındaki askeri hareketliliği farkındayız. Düşmanlarımızdan gelecek tehditlere yönelik güçlerimizi konuşlandıracağız” yanıtı verdi.

ÇİN ORDUSU'NDAN "GERÇEK MERMİLİ TATBİKAT" MESAJI

Öte yandan Çin Ordusu'ndan da bir açıklama geldi ve "Tayvan Boğazı'nda yarın gerçek mermi ile askeri tatbikat düzenlenecek. Askeri operasyon, Amerika'nın Tayvan'la ilgili hamlelerine karşılık olarak düzenlenecek." denildi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2211