Zanka

Soruların sızdırıldığı iddialarıyla ilgili Devlet Denetleme Kurulu, ÖSYM’deki soruşturmasını derinleştirdi. Bugün soru havuzu mercek altına alındı. Diğer taraftan çarpıcı iddialar da gelmeye devam ediyor. Gazeteci Bülent Aydemir, yetkililerin kendisine ‘Sınavla ilgili şaibeler olduğunu, sadece Yediiklim değil, başka yayınevleri aracılığıyla da soruların çalınmış ya da kopyalanmış olabileceğini’ söylediğini yazdı…

KPSS’de çıkan soruların Yediiklim Yayınevi’ne ait deneme sınavlarında bire bir yer aldığına yönelik iddiaların ardından, önemli gelişmeler yaşandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ün görevden alınması ve Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla inceleme başlatmasıyla başlayan süreç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma açması ve KPSS’nin iptal edilmesine kadar uzandı.

Henüz noktalanmayan konuyla ilgili yeni gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor.

NTV’de yer alan habere göre; DDK denetçileri, ÖSYM’deki incelemelerinin üçüncü gününde ÖSYM Test Araştırma Merkezi çalışanlarının ifadelerine başvuruyor. Ayrıca giriş çıkışların sınırlı olduğu ve cep telefonu sokulmasının yasak olması gibi katı kuralların uygulandığı soru havuzu merkezi de inceleniyor.

DDK müfettişlerince incelenen soruların deşifre olduğu belirtilirken, yüz binlerce sorunun tamamen silinerek yeniden hazırlanmasının gerekebileceği de ifade ediliyor.

ÖĞRENCİ LİSTESİ ÖSYM'DE

Sızdırıldığı iddia edilen 20 soruya doğru yanıt veren adaylar da mercek altında. Soruların sızdırıldığı iddia edilen Yediiklim Yayınevi'nde yapılan aramalarda, eğitim gören öğrencilerin listesi çıkarıldı. Liste halen incelemelerin devam ettiği ÖSYM'nin Bilkent'teki yerleşkesine gönderildi.

KAÇ SORU AYNI?

Habertürk yazarı Bülent Aydemir ise çarpıcı bir habere imza attı.

KPSS’de 20 sorunun Yediiklim’in sorularıyla aynı olduğu iddiasını yetkililere sorduğunu belirten Aydemir, “Yediiklim yayınevinin deneme sınavıyla KPSS sınavında bire bir aynı olan ya da birbirine benzeyen soru sayısı iddia edildiği gibi 20 değil” yanıtını aldığını yazdı. Aydemir, “Kaç soru var?” diye ısrar edince de yetkililerin “3-5 soru diyebiliriz” cevabı verdiklerini kaydetti.

“SADECE YEDİİKLİM OLMAYABİLİR”

Aydemir’in haberi şöyle devam etti:

“Sınavla ilgili şaibeler olduğunu, sadece Yediiklim değil, başka yayınevleri aracılığıyla da soruların çalınmış ya da kopyalanmış olabileceğini söyleyen yetkililer, sınav sorularının tespit edilen başka yayınevlerinin yayınları ile karşılaştırılacağını söylediler. Bu yanıtlardan anladığım iptal kararının ardından soruşturma bir hayli genişleyecek ve çarpıcı sonuçlar çıkma olasılığı yüksek.

Yetkililere şunu da sordum:

“Vatandaşın kafasında soru işaretleri var. Bu hayati meselede, diğer sınavlarda da şaibe olabileceği şüphesiyle yapılmış sınavların da iptal edilmesi söz konusu olabilir mi?”

Yanıt netti:

"Şu anda gündemimiz 2022 KPSS sınavı. Sadece bu sınavla ve yapılacak diğer oturumlarıyla ilgili iptal kararı aldık. Gerekirse diğer sınavlara da bakarız ancak süreç tamamlanmış, sınavlar açıklanmış. Çok uzun bir süreç. Bu konuya girmeyiz."

Yetkililer, sınavın iptal edilmemesi durumunda ÖSYM’nin itibar kaybedeceğini ve insanların hukuka-adalete inancının sarsılacağını vurguluyor.

Yetkililere, çıkar amaçlı organize bir suç örgütü olup olmadığını da sordum. Şu anda bununla ilgili net bir şey söylemenin mümkün olmadığını, teknik incelemenin ardından bunun belli olacağını ifade ettiler. Mali Şube’nin de devreye girmiş olması, ekonomik çıkar amaçlı bir örgüt şüphesini gidermeye yönelik. Yetkililer, “Kurumları kendi haline bırakalım; işlerini yapsınlar. Bütün detaylarıyla soruşturma yapılacak ve sonunda kapsamlı bir rapor hazırlanacak” diyorlar.”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2