Zanka

Finansmana Erişim Toplantısı’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Firmalarımız bankalardan talep ettikleri kredileri alamıyorlar, alanlara ise çok yüksek faiz oranları uygulandığı görülüyor” diye dert yandı…

Kamu bankaları ile reel sektör Finansmana Erişim Toplantısı'nda bir araya geldi.

Toplantıya, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar'ın yanı sıra, Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan ile Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Rifat Hisarcıklıoğlu, reel sektörün yaşadığı kredi sorunlarını şu sözlerle anlattı:

* Ekonomimizi büyütmeye devam ettirebilmek için firmalarımızın uygun koşullarda finansmana erişimlerinin sağlanması gerekiyor. Ancak, son dönemde, bu durum zorlaşmış, her il ve ilçemizden bu yönde gelen şikâyetler artmıştır.

* En büyük sıkıntıyı da; finansa en çok duyarlı olan, küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz yaşamıştır.

* Kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra, kredi limitlerinin yetersiz kaldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşandığı iletilmektedir.

* Firmalarımız bankalardan talep ettikleri kredileri alamıyorlar, alabilen ise çok yüksek faiz oranları uygulandığını görmektedir.

* Yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle; yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacı, geçmiş dönemlere göre çok arttı.

* İşletme sermayesi kredileri, özellikle KOBİ'lerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale geldi.

* Dolayısıyla, artan işletme sermayesi ihtiyacı da dikkate alınarak, krediye erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir.

* Bankalarımızın da fonlama maliyetlerini de dikkate alarak, reel sektörümüze uygun koşullarla kredi sağlamaya devam etmeleri beklenmektedir.

* Özellikle pandemi döneminde, kamu bankalarımızın reel sektörümüz açısından ne kadar önemli ve değerli olduklarını gördük. 3 kamu bankamız da sıkıntılı dönemlerde firmalarımızın yanında oldular.

* Şimdi bu kritik dönemde de bankalarımızın hepsinden aynı yaklaşımı bekliyoruz.

* Hepimizin ülkemiz için fedakârca çalışması ve hareket etmesi gereken bir dönemdeyiz.

* Bankalarımızdan da işin feda kısmını reel sektöre, kâr kısmını kendilerine ayırmadan, bu bilinçle davranmalarını arzu ediyoruz.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver