Zanka

Piyasalar faizin sabit tutulmasını beklerken, Merkez Bankası yüksek enflasyona rağmen ters köşe yaptı ve faiz indirimine gitti. Peki bu faiz indirimini ekonomistler ve siyasiler nasıl değerlendirdi? İşte öne çıkan yorumlar…

Merkez Bankası, Para Politikaları Kurulu toplantısının ardından piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Beklentiler faizin sabit tutulması yönündeydi ancak sürpriz bir kararla 100 baz puan indirime gidildi ve politika faizi yüzde 14’ten yüzde 13’e indirildi.

Sene başından bu yana faizi sabit tutan Merkez Bankası’nın, enflasyonda rekor üstüne rekor kırılırken aldığı faiz indirimi kararı, piyasalarda deprem etkisi yarattı. Döviz kurları ilk tepki olarak sert yükselişe geçti ve dolar kuru 18 lirayı aştı.

Ekonomistler ve siyasiler TCMB’nin faiz kararına sosyal medyadan tepki gösterdi.

Gelen yorumların bazıları şöyle:

Ekonomist Ozan Bingöl: Bugünkü faiz indirimi bir kez daha gösterdi ki; Merkez Bankası yöneticileri enflasyonla mücadele etmiyor, koltukta kalma mücadelesi veriyorlar!

Ekonomist Selçuk Geçer: Merkez Bankası 100 baz puan faiz indirdi. Dolar 20 hayırlı olsun

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt: Alem gider Mersine, Merkez gider tersine. Merkez Bankası Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,nihayet NAS,dedi ve faizlere büyük bir darbe indirdi. Faizler 1 puan düştü. Dolar rekora koşuyor, Reel Faiz %50 yi geçti ne önemi var. Reis(!) Allah'ın emrini uyguladı ya, sen ona bak.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem: Türkiye Merkez Bankası, faizi 100 baz puan indirerek %13'e düşürdü. Milletin aklıyla da, cebiyle de alay ediyorlar! Yazık, çok yazık!

Emekli KOSGEB Müdürü Kemal Bildiş: Merkez Bankası 100 baz puanlık indirim ile politika faizini % 14’ten % 13’e düşürdü.. Ne olacak? Dolar artacak, Kur korumalı faizler için ödenen para daha da artacak, Bankaların vatandaşa yansıtacağı faiz oranı düşmeyecek.

Finans Uzmanı ve Akademisyen Özgür Demirtaş: Delilik: Aynı şeyi yapıp farklı sonuç beklemektir

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir: Enflasyon% 200 e koşarken MerkezBankası eliyle #faiz oranını yüzde 14'ten yüzde 13'e indirdiler. Gözleri doymuyor; daha çok enflasyon, daha çok devalüasyon diyorlar. Bu kadarı cehaletle açıklanamaz, olsa olsa ihanettir. Kur korumalı mevduattan kaç milyar götürdünüz?

Ekonomist Emre Alkın: Sanırım Merkez Bankası “Diğer Merkez Bankaları faizleri yükseltirken biz de mecburen sonunda dayanamayıp yükselteceğiz, dolayısıyla şimdiden elimizde fırsat varken düşürebileceğimiz kadar düşürelim” diyor.. Maalesef başka izah bulamıyorum.

Anavatan Partisi Eski Genel Başkanı ve İktisatçı Nesrin Nas: Ateşi söndürmek için su mu, benzin mi dökersiniz? Bu da sorulur mu demeyin. Merkez Bankası ve iktidar enflasyon ateşine benzin dökmeye kararlı.

Ekonomist Murat Sagman: Merkez Bankası hiçbir iktisat teorlerinde olmayan adımlarına davam ediyor. Enflasyon %80’lere gelmişken tüm dünya faiz artırırken yine faiz indirdi. Politika faizi yine siyasi bir kararla  %14’den yüzde 13’e indi. Kur 18,11 oldu. Bu yeni bir enflasyon demek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Ülkeyi göz göre göre iflasa sürüklüyorlar. Bu gidişle sonumuz Sri Lanka gibi finansal kriz yüzünden iflas etmek olacak. Ayrıca bu faiz kararıyla KKM'de parası olan bir avuç zengini daha fazla finanse edeceğiz.

Ekonomist Mahfi Eğilmez: Merkez Bankamızı kutluyorum. Dosta düşmana para politikasının nasıl yönetileceğini gösteriyor. Yalnız 100 puan az oldu, 300 olmalıydı!



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2