Zanka

Çin Halk Cumhuriyeti'nde devlet başkanı Xi Jinping'in askeri güçler tarafından tutuklanarak darbe yapıldığı iddia ediliyor.

İddialara göre, Çin Komünist Partisi'nin 105 yaşındaki eski daimi üyesi Song Ping liderliğindeki bir grup, Xi'yi ihanetle suçlayarak ordu ile işbirliği yaptı. Komitenin, Xi'yi ev hapsine aldığı söyleniyor.

Sosyal medyada yayılan "Çin'de darbe olduğu ve Başkan Şi Cinping'in gözaltına alındığı" söylentisi gündeme damga vurdu.

Çin'de tren seferlerinin durduğu ve birçok uçuşun da iptal edildiği söyleniyor. ABD'de yaşayan ve Çin ile ilgili haberler yapan bir gazetecinin yakın zamanda paylaştığı video ise darbe söylentilerini daha da kuvvetlendirdi. Görüntülerde büyük bir askeri konvoyun Pekin'e giriş yaptığı görülüyor.

İddialara göre; Çin Komünist Partisi'nin en yüksek yönetim grubu olan Daimi Komite, Xi'yi görevden alıp ev hapsinde tutuyor. ÇKP'nin 105 yaşındaki eski daimi üyesi Song Ping liderliğindeki bir grup, Xi'yi ihanetle suçlayarak ordu ile işbirliği yaptı. Komitenin, Xi' ev hapsine aldığı iddia ediliyor.

Başkan Xi, Şangay İşbirliği Örgütü toplantısı için yurt dışına çıktığında ordunun harekete geçtiği ve Xi'nin yetkilerinin kaldırıldığı iddia ediliyor. Ayrıca ülkede karşı bir darbe olmaması için büyük bir askeri konvoyun Pekin'e girerek şehri kontrol altına aldığı ve giriş-çıkışları kapattığı söylentiler arasında yer alıyor.

Sosyal medyadaki iddiaların ardından Çin'de koronavirüs salgını başladığını dünyaya ilk duyuran Çinli gazeteci Jennifer Zeng'den açıklamalar geldi. 2019’da daha kimsenin haberi yokken Kovid’i duyuran Zeng, Orta Asya ziyaretini yarıda kesip Çin'e dönen Devlet başkanı Xi'ye karşı darbe olma ihtimalının çok kuvvetli olabileceğini söyledi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
21211