Zanka

Fransa lideri Macron’un “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” açıklamasının yankıları ve bu açıklamaya tepkiler sürüyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert sözlerinin ardından Macron’a, bir tepki de ABD Başkanı Trump’tan geldi…

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un NATO açıklamasını eleştirerek, kritik zirve öncesi şunları söyledi:

“Macron ile iyi bir ilişkim var fakat bazen söylememesi gereken şeyler söylüyor. Hiçbir ülkenin Fransa kadar NATO’ya ihtiyacı yok. NATO hakkında böyle ifadeler kullanamazsın. Beyin ölümü gerçekleşti demek nahoş ve aşağılayıcı. NATO büyük bir amaca hizmet ediyor. NATO daha esnek olmaya başladı. Macron’un böyle bir açıklama yapması çok tehlikeli”

Trump, Türkiye’nin NATO’da kalmasına dair bir soruya ise, “Bu konu müttefikler arasında tartışılmalı. Türkiye’yi seviyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la iyi anlaşıyoruz o NATO’nun çok iyi bir üyesi ya da olacak” dedi.

"TÜRKİYE İYİ İŞ ÇIKARIYOR"

Trump ayrıca, "Türkiye'yle iyi ilişkilerimiz var. Yeterince uzun süre sınırlarında kaldık, artık sınırlarından çekildik. İyi iş çıkarıyorlar" dedi.

ZİRVE LONDRA’DA

Öte yandan dünyanın gözü, bugün NATO Zirvesi’nin gerçekleşeceği İngiltere’nin başkenti Londra’ya çevrildi.

4 Nisan 1949 yılında kurulan Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü'nün (NATO) Liderler Zirvesi İngiltere'nin ev sahipliğinde başkent Londra'da, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yöneteceği konferans ile başlayacak. Akşam saatlerinde ise liderler, Kraliçe 2'inci Elizabeth'in düzenlediği akşam yemeğine katılacaklar.

4 Aralık Çarşamba günü ise sabah liderlerin el sıkışma törenleri olacak ve aile fotoğrafı çekilecek. Liderlerin katılacağı toplantının ardından zirve, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in basın toplantısıyla sona erecek.

ERDOĞAN DA ZİRVEDE

Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da bulunacağı heyet eşlik edecek.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, liderler toplantısında NATO topraklarına yönelik, terörizm dahil tüm tehdit ve imtihanlar karşısında birlik ve dayanışma içinde hareket edilmesiyle, Avrupa-Atlantik ahenginin öneminin teyit edilmesi planlanıyor.

TARTIŞMA YARATABİLİR

Macron'un NATO için kullandığı ifadeler, NATO ülkelerini de rahatsız etmişti. Gerginliği başlatan bu sözlerin, NATO Zirvesi'nde de ittifakın geleceğiyle ilgili tartışmalara neden olabileceği düşünülüyor.

 

 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver