Zanka

Nobel ödülüne ilişkin kriz devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Nobel’i "Kendisini tüketmiş, ideolojik bir kurum" olarak tanımlayan Erdoğan, "Mesela Türkiye'den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir.” sözleriyle akıllarda soru işareti bıraktı. Çünkü Erdoğan konuşmasında Aziz Sancar için ayrı bir parantez açtı, hal böyle olunca herkes “Erdoğan’ın hedefindeki kişi Orhan Pamuk mu?” diye düşünmeye başladı…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Ankara’da düzenlenen “Her İnsan Bir Dünya” temalı programda konuştu.

Erdoğan, soru-cevap kısmında “Cumhurbaşkanı olma yolunda olmazsa olmaz nelerdir? Gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?” sorusuna, “Hak, hukuk, adalet… Bizim olmazsa olmazımız kavramlarımızdır. İşin tabii ekonomik boyutu da var. Alınan mesafeler çok açık ortada. İstediğimiz Türkiye’yi dünyada ilk 10’un içine sokmak.” diye yanıt verdi.

“Dünya tarihinde beğendiğiniz liderler kimler? Sizin zihin dünyanızı inşa etmenizde örnek aldığınız düşünürler, mütefekkirler kimlerdir” sorusuna ise Erdoğan, şöyle konuştu:

“Ben bunu geçmişinden bugüne bakmak gerekir. Her şeyden önce bizim için rehber diye baktığımızda geçmişten bugüne dediğimizde tek önderimiz sevgili peygamberimizdir. Adaletin timsali olarak Hz. Ömer çok önemli. Osmanlı'da Selçuklu'da örnek liderlerimiz. Gazi'nin dönemi var. Bunlar dönemlerin inşasını temin etmişler, damgalarını vurmuşlar.”

NOBEL TEPKİSİ

Erdoğan konuşmasında bu yılki Nobel Edebiyat Ödülü'nün Bosna- Hersek'te yaşanan soykırımı inkâr eden ve savaş suçlularını savunan ırkçı Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesine tepki gösterdi ve şunları söyledi:

 “Nobel kendini tüketmiştir. Nobel tamamıyla siyasi, ideolojik davranan bir kuruluş konumundadır. Benim için Nobel’in hiçbir kıymeti harbiyesi yoktu. Türkiye olarak bu törene kesinlikle katılmayacağımızı belirttik. Niçin? Böyle bir katili ödüllendirmek aslında, zulüm ile ortak hareket etmektir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nobel ile ilgili açıklamalarında en dikkat çeken bölümlerden biri ise şu ifadeler oldu:

“Bizim de Nobel’e artık ideolojik olan yaklaşımlarından başka hiçbir özelliğinin olmadığını ortaya koymak suretiyle… Sadece şuan verdikleri ödül değil, bundan önce verdikleri ödüllerde de hep bunlara dikkat etmişlerdir.

Mesela Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir. Niye mantık budur… Anlayış budur… Bundan sonra da bunlar böyle devam edecekler. Hiçbir zaman objektif bakıp evet bu ilim adamıdır biz buna ödül verelim…

Örneğin Aziz Sancar hocamıza vermiş oldukları ödül gibi orada tartışılacak herhangi bir şey söz konusu değil. Niye ilmiyle bir defa temayüz etmiş olan bir hocamızdır. Eyvallah… Biz de alkışlarız…”

TERÖRİST DEDİĞİ KİM?

Erdoğan’ın bu sözleri kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Zira bugüne kadar Türkiye’den iki isim Nobel ödülü aldı. 2006 yılında Yazar Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ilk Türk olarak tarihe geçti. 2015 yılında ise Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü'nü “DNA onarımı” hakkındaki bilimsel çalışmasıyla kazandı.

Aziz Sancar’ın ismini zikrederek tartışmadan ayıran Erdoğan’ın “terörist” sıfatını kimin için kullandığı anlaşılamadı.

 “NOBEL ÖDÜL VERSE ALMAM”

Erdoğan, sunucunun “Nobel size de ödül vermek isterse?” sorusuna ise “Almam” diye yanıt verdi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver