Zanka

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye yaptırım öngören savunma bütçesini imzaladı. Özellikle Rusya ve Türkiye’yi etkileyecek bu tasarı hangi yaptırımları içeriyor? Yaptırımların kalkması için hangi şartlar öne sürüldü? İşte önemli detaylar…

Hafta içinde ABD Senatosu tarafından da onaylanan 738 milyar dolarlık Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasa Tasarısı, ABD Başkanı Donald Trump tarafından da imzalandı. Yasa, Pentagon'a 635 milyar doları temel harcama, 71,5 milyar doları Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar fonu, 23,1 milyar doları Enerji Bakanlığı bünyesinde yapılacak savunma ve 8,1 milyar doları diğer savunma harcamaları olmak üzere toplam 738 milyar dolarlık bütçe tahsis ediyor.

Torba yasa şeklindeki yasada Türkiye'ye karşı yaptırımları öngören maddeler de yer aldı.

TÜRKİYE’YE YAPTIRIMLAR

Tasarı, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’lerle ilgili CAATSA yaptırımlarını, Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Türk Akımı projesi için çeşitli yaptırımlar, Türkiye’nin ortak olduğu F-35 savaş uçakları projesi kapsamında sipariş verdiği ve parasını ödediği uçakların teslimatının engellenmesi ve Güney Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını içeriyor.

Türkiye üzerinde uygulanacak yaptırımların dolaylı olarak Rusya’yı da etkilemesi beklenirken, Rusya ve Almanya arasındaki Kuzey Akımı 2 doğalgaz projesine de yaptırımlar uygulanacak.

KISITLAMALARIN KALDIRILMASI İÇİN ŞARTLAR VAR

2020 Yılı Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasası'nda Türkiye'ye F-35'lerle ilgili getirilen kısıtlamaların kaldırılması için gerekli şartlar da yer alıyor.

Buna göre; Ankara Yönetimi, S-400 hava savunma sistemine, ilgili araç, materyal ve bağlantılı personele sahip olmayacak. Gelecekte Rusya'dan benzer bir savunma ekipmanı satın almayacağına dair güvenilir teminatlar verecek. Ve tüm bunlar Kongre'nin ilgili komisyonlarına gönderilecek raporlarla belgelenecek.

ALMANYA KARŞILIK VERMEYECEK

Almanya Başbakanı Merkel, ABD’nin yaptırımlarına karşı olduğunu belirterek, “Yaptırımları onaylamadığımızı açıkça belirtmek için görüşmeler yapmaktan başka bir yol görmüyorum” diye konuştu. Bu ifadeler Almanya’nın misilleme yapmayacağı yönünde algılandı.

KUZEY AKIMI VE TÜRK AKIMI

Kuzey Akım 2 ile yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden, Ukrayna ve Polonya'yı dışarıda bırakarak, Avrupa'ya sevk edilmesi planlanıyor. Toplam uzunluğu bin 230 kilometre olan hattın 10 milyar euroya mal olacağı hesaplanıyor.

Toplam kapasitesi 31,5 milyar metreküp olan Türk Akımı projesinin deniz kesimi, 930 kilometre uzunlukta 2 boru hattından oluşuyor. Her bir hattın kapasitesi yıllık 15,75 milyar metreküp.

Hat Rusya’nın Anapa kentinden çıkarak Türkiye’de Kıyıköy’e giriş yapıyor. TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi sanayi kentlerine doğal gaz sağlayarak bölgedeki üretimin güvencesi olacak.

UKRAYNA'YA ASKERİ YARDIM DA TASARIDA

Savunma bütçesi içerisinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Senato'da yargılanacak olmasına yol açan Ukrayna'ya askeri yardım da yer alıyor.

Başkan Trump'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'ye bu yardım üzerinden baskı yaptığı ve Kiev'in Yönetimi'nin Demokrat rakibi Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden üzerinden soruşturma başlatmasını sağlamaya çalıştığı iddia ediliyor.

Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasası'nda Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yardım kalemi de yer alıyor.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver