Zanka

ABD, Rus doğalgazını Avrupalı tüketicilere taşıyacak olan Kuzey Akım-2 ve Türk Akım projelerine yönelik yaptırımların yürürlüğe girmesine karar vermişti. Rusya yaptırım kararına, “Karşılıksız kalmaz” diye yanıt verdi ve ipler yeniden gerildi…

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD yaptırımlarının kabul edilemez olduğunu ve bunun projenin tamamlanması önünde engel oluşturmayacağını umduklarını vurgulayarak şunları söyledi:

"Moskova'nın bu yaptırımlara nasıl yanıt vereceğini konuşmak için henüz erken ancak bu tür adımlar karşılıksız kalmaz. Yaptırımlara nasıl ve ne zaman yanıt verileceği Rusya'nın ulusal çıkarlarına göre şekillenecek. Ulusal çıkarlarımıza en uygun zamanda yanıt vereceğiz"

"ALLSEAS'IN OLASI İKAMESİ ANALİZ EDİLİYOR"

Kuzey Akım-2'nin borularını döşeyen ve ABD'nin yaptırımları sonrası çalışmalarını askıya alan İsviçreli Allseas şirketinin durumunu da değerlendiren Peskov, şirketin ve gemilerinin olası ikamesinin şu anda analiz edildiğini kaydetti ve bu analizin amacının hattın inşasının tamamlanması olduğunun altını çizdi.

NE OLMUŞTU?

ABD Hazine Bakanlığı, Rus doğalgazını Avrupalı tüketicilere taşıyacak olan Kuzey Akım-2 ve Türk Akım projelerine yönelik yaptırımların yürürlüğe girdiğini ve Washington'un boru hatlarının yapımını gerçekleştiren şirketlerden çalışmalarını derhal durdurmalarını talep ettiğini açıklamıştı.

Almanya hükümeti, yaptırımları ülkenin iç işlerine müdahale olarak niteleyerek ABD'nin yaptırım kararını kınamıştı. Ancak ABD'nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell, Washington'un bu adımını 'çok Avrupa yanlısı' olarak nitelemişti. Grenell, 15 AB ülkesinin yanı sıra Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu'nun boru hattından duydukları endişeyi dile getirdiğini ve ABD'den Avrupa'ya enerji sevkiyatının çeşitlendirilmesi için elinden geleni yapmasını istediğini öne sürmüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hattın inşasının yaptırımlara rağmen tamamlanacağını vurgulamıştı.

Şu anda hattın 2100 km'lik bölümü inşa edilmiş durumda. Hattın Almanya'ya ulaşması için ise 300 km kaldı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver