Zanka

Çin’de ortaya çıkan Corona virüsü, tüm dünyada paniğe neden oldu. Ölü sayısı artarken, yetkililerden de korkutan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Peki Corona virüsü (2019-nCoV) nedir? Corona virüsünün belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşıyor? Tedavisi nasıl yapılıyor?

Çin’in Wuhan kentine Aralık ayında görülmeye başlayan salgın, hızla yayılıyor. Hastalık nedeniyle ölenlerin sayısı 9’a yükselirken, yetkililer hastalığın tüm dünyaya yayılmasından endişe duyuyor. Çünkü Çin’de yeni yıl bu ay sonunda kutlanacak ve kutlamalar için milyonlarca turistin de ülkeye gelmesi bekleniyor. Hal böyle olunca virüsün tüm dünyaya yayılması ihtimali de büyüyor.

Virüs henüz Türkiye’de görülmedi, ancak şimdiye kadar Çin dışında ABD, Tayland ve Güney Kore’ye yayıldı. Ayrıca Çin’de Wuhan dışında birçok şehirde aynı vakalar görüldü.

Çinli yetkililer halka, dokuz kişiyi öldüren bu yeni virüsün merkezindeki Wuhan'a gitmemelerini tavsiye etti. Şehirde yaşayanlara da kalabalıktan kaçınmaları ve halka açık toplantıları en aza indirmeleri söylendi. Ulusal Sağlık Komisyonu başkan yardımcısı Li Bin, "Temel olarak, Wuhan'a gitmeyin. Ve Wuhan'lılar lütfen şehri terk etmeyin," dedi.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi direktörü Gao Fu, "Hastalığın vahşi hayvanların yasadışı ticaretini yapan bir pazardan geldiğini biliyoruz" açıklamasında bulunmuştu ve yetkililer, “2019-nCoV” olarak anılan virüsün insandan insana geçtiğini doğrulamıştı.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Bilim insanları corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merekezi’ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı corona virüsleri olduğu biliniyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ?

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, ateş, nefes darlığı ve nefes alma zorlukları. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor.

CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.

Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
11