Zanka

AKP’nin MKYK toplantısında, İş Bankası’ndaki CHP hisselerinin Hazine’ye devri gündeme geldi… Erdoğan’ın devre ilişkin taslakla ilgili, "Tekrar çalışın ve bir an önce getirin" talimatını verdiği öğrenildi…

Hürriyet'te yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında, CHP’nin İş Bankası’nda var olan hisselerinin Hazine’ye devri masaya yatırıldı. AK Parti'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, devire ilişkin hazırladığı taslak konusunda sunum yaptı.

Canikli’nin sunumu sırasında, Atatürk’ün el yazısıyla kaleme aldığı vasiyeti ile CHP hisseleriyle ilgili Menderes dönemindeki tartışmalara ilişkin Meclis tutanakları ekrana yansıtıldı. Sunumda Siyasi Partiler Yasası’na göre partilerin bu şekilde mal varlığının olamayacağı savunulurken, CHP’nin bu hisseler üzerinden taşınır ve taşınmazlarının, hatta zeytinliğinin bile bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

TASLAKTA CHP’NİN, YÖNETİM KURULU ÜYEĞİ DE SONA ERİYOR

Taslağa göre CHP’nin İş Bankası’ndaki hisseleri Hazine’ye devredilirken, CHP’nin bankadaki yönetim kurulu üyelikleri de sonlandırılıyor.

Hisse devri yöntemine ilişkin farklı görüşlerin dillendirildiği toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan Canikli’ye, "Tekrar çalışın ve bir an önce getirin" talimatını verdi. Canikli’nin iki seçenekli bir çalışma hazırlayıp 17 Şubat Pazartesi günü düzenlenecek Merkez Yönetim Kurulu toplantısında konuyla ilgili bir sunum yapması planlanıyor.

ATATÜRK’ÜN İŞ BANKASI’NA DAİR VASİYETİ

Milli bir banka kurma kararı alan Atatürk, kişisel parası olan 250 bin lirayı bankaya aktardı ve İş Bankası 1 milyon lira sermaye ile 24 Ağustos 1924’te kuruldu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti uyarınca 10 Kasım 1938’de vefatından sonra, bankadaki hisselerinin temsili gelirleri Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na aktarılmak üzere CHP’ye bırakıldı.

Bugün Banka hisselerinin %31,79’u halka açık olup, çoğunluk hissesi ise %40,12’lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı’na yani Banka çalışan ve emeklilerine, İş Bankalılara aittir. Atatürk hisselerinin oranı ise %28,09.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver