Zanka

Zanka TV’de yayınlanan, Akademisyen İskender Özturanlı’nın sunduğu Aslı Astarı programına bu hafta Ekonomist Doç. Dr. Ümit Akçay konuk oldu…

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılan corona virüs salgını, küresel piyasaları da alt üst etti. Amerika ve Avrupa kıtasında vaka sayılarının hızla artması ve Dünya Sağlık Örgütü’nün salgının yeni merkezi olarak Avrupa’yı göstermesi, piyasalarda tarihi düşüşlerden birinin yaşanmasına neden oldu.

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz indirimlerinin ardından ilk güçlü adımını da attı. New York Fed, olağandışı dalgalanmaların görüldüğü piyasalara toplam 1,5 trilyon dolarlık likidite vereceğini açıkladı.

Peki bütün bu yaşanan ekonomik gelişmeler ne anlama geliyor? Ekonomist Doç. Dr. Ümit Akçay, Zanka TV’ye konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yaşanan süreci “Tarihin bazı dönemlerinde hiç olmayacak işler üst üste gelebiliyor. Bu hafta onlardan biri oldu” diye tanımlayan Akçay, şunları söyledi:

“Özellikle corona virüsüyle dünya ekonomisinin yavaşlayacağı, Aralık ayından itibaren Çin ekonomisinden gelen sinyallerle biliniyordu. Önce İran, sonra Avrupa’ya gelmesiyle biraz daha sertleşti ekonomik durgunluk beklentileri. Geçtiğimiz hafta boyunca Amerika’nın ve Avrupa Birliği gibi ulus üstü kurumların politika tepkileri sonucunda bir panik havası oluştu. Bir mal hareketlerinin yavaşlayacağı hatta duracağı, iki insan hareketlerinin kısıtlanacağı ve para hareketlerinde özellikle likilite sorunu yaşanacağı ortaya çıktı. Bu öyle bir durum ki, geçtiğimiz hafta FED olağanüstü toplanarak 50 baz faiz indirmişti, piyasada bu ‘bizim henüz göremediğimiz bir şey var muhtemelen’ diye algılandı. Gelecek sarsıntının çok daha büyük olabileceği riskini aldılar.”

Akçay ardından, FED’in son aldığı kararlar ile Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın yaptığı hamleyi yorumladı ve “Çok zor bir dönemeçte duruyoruz şu anda” dedi.

Peki bu süreç ne zamana kadar sürer?

Dünyada nasıl bir ekonomik tahribat olur?

Türkiye süreçten nasıl etkilenir?

İskender Öztüranlı sordu, Ekonomist Doç. Dr. Ümit Akçay yanıtladı.

ÜMİT AKÇAY’IN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN, AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIYA TIKLAYINIZ…

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver