Zanka

Çin’in Wuhan kentinden çıkan ve tüm dünyaya yayılan yeni tip corona virüsü salgını, 500 bine yakın kişiye bulaştı ve 22 binin üzerinde can aldı. Virüsün laboratuvarda üretildiği iddiaları sık sık gündeme gelirken, Çin’i zor durumda bırakacak bir haber İtalya’dan geldi. Ülkedeki bir televizyon kanalının arşivinden çıkan 5 yıl öncesine ait belgeselde çarpıcı iddialar var…

Yeni tip corona virüsünün (Covid-19) yarasadan başka bir hayvana bulaşarak doğal yolla mutasyona uğradığı ve insanlara geçtiği söyleniyor. Ancak tüm dünyayı saran bu ölümcül virüsle ilgili birçok komplo teorisi bulunuyor. Bunların başında da virüsün laboratuvar ortamında üretildiği iddiası geliyor.

Virüsün laboratuvar ortamında üretip üretilmediği hala tartışmalara konu olmaya devam ederken, salgının başladığı Wuhan şehrinde yeni tip patojenlerin incelendiği bir virüs araştırma merkezinin bulunması soru işareti olarak akıllarda kaldı. Çinli yetkililer PT4 (en üst seviye) güvenlik seviyesindeki laboratuvarda SARS virüsünün incelendiğini açıklarken, bu merkezden daha önce 4 kez SARS virüsünün sızdığı ve laboratuvarın aslında çok da güvenli olmadığı iddia edildi.

5 YIL ÖNCEKİ BELGESEL ORTAYA ÇIKTI

Corona virüsünün Çin’den daha ağır sonuçlar ortaya koyduğu İtalya, virüse karşı ciddi bir savaş veriyor. La Repubblica'da yer alan habere göre; İtalya devlet televizyonu RAI'ye konu olan eski bir belgesel ise Covid-19'un Wuhan'daki laboratuvarda üretilmiş olabileceği iddialarını güçlendirdi.

2015 yılında İtalyan televizyon programı Tgr Leonardo'da yayınlanan belgesel, Wuhan Üniversitesi ve Kuzey Carolina Üniversitesi'nin ortaklaşa yaptığı çalışmayı konu alıyor. Belgeselde söz konusu çalışmada, Çinli bilim adamlarının yarasa ve farelerden bulaşan akciğerlerde büyük tahribata yol açan bir süpervirüs üzerine çalıştıkları duyurulmuş.

Belgeselde Wuhan laboratuvarında geliştirilen yeni tip virüs için oldukça çarpıcı olan şu ifadelere yer verilmiş:

"Bir grup Çinli bilim adamı, yarasalardan aldıkları bir proteinini SARS virüsü üzerine aşılıyorlar. Böylelikle yeni tip bir SARS virüsü geliştiriyorlar. Vücudumuzda bulunan Shc 14 molekülü, yeni tip corona virüsün solunum yolları hücrelerimize saldırmasını sağlıyor.

Ayrıca bu yeni geliştirilen virüs bir aracıya gerek duymadan direkt olarak yarasalardan insanlara geçebiliyor.

Çinli bilim adamları virüsü, gelecekte SARS benzeri olası bir salgın hastalığın oluşması durumuna karşı tedbir amaçlı olarak geliştirdiklerini söylüyorlar. Ama virüsün yayılma ihtimali ve oluşturacağı olası fayda oranları hesaplanmadan yapılan bu deney tüm dünya için büyük risk taşıyor."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver