Zanka

5 milyar dolar değerindeki İstanbul Finans Merkezi projesi, 2008 yılında duyurulmuştu. İlk etapta 2016’da hizmet vermeye başlayacağı söylenen merkezin, açılışı zamanla kademeli olarak ertelendi. İlk olarak 2018 yılına, ardından da 2020 yılına sarkan açılış tarihi bu kez yapılan açıklamaya göre 2022 olarak belirlendi.

Anadolu Ajansı Finans Masası'na konuk olan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, İstanbul Finans Merkezi’ne dair önemli açıklamalarda bulundu.

"İstanbul Finans Merkezi'ni 2022'nin başlarında açmayı hedefliyoruz." diyen Aşan, projenin hayata geçirilmesi ile bankacılık ve finans sektörüyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a belli periyotlarla raporlama yapmanın, ofisin görevleri arasında olduğunu dile getirdi.

Açılışı sarkan merkezle ilgili olarak Aşan, “İnşaat tarafı ilerleyecek, orada bir takım sorunlar olmuş elbette ama 1-2 ay içerisinde çok hızlı bir şekilde orası başlayacak. Burada asıl mesele İstanbul'un finans merkezi olması. İstanbul'u global bir finans merkezi haline getirmek için çalışmalarımız sürüyor.” dedi.

Prof. Dr. Göksel Aşan, İstanbul Finans Merkezi'ni 2022'nin başlarında açmayı hedeflediklerini aktararak, "Taşınmalar ne kadar sürer onu bilmiyorum ama kurumlara 'gelin yerleşin' diyebilecek durumda olacağız. Tabii bu ciddi bir hız gerektiriyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan İFM bünyesinde hangi kurumların yer alacağı hakkında da bilgi veren Aşan, "Halkbank, Ziraat Bankası ve VakıfBank gibi kamu bankaları oradalar. Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) orada, sigortacılık büyük bir olasılıkla yanına eklenecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) da tamamı mı gelir yoksa operasyon birimleri mi gelir belli değil ama TCMB'nin de orada bir binası olacak. Tahkim gibi birtakım hukuksal yapıları da oraya taşıyacağız. Benim kanaatim şöyle, bu kadar bankanın yeteceğini düşünüyorum. İş Bankası'nın da orada binası var zaten. Hani hep diyoruz, 'Bankacılık sektörünün payını biraz azaltıp, diğer sektörlerin payını genişletmek lazım' diye. Bunun bir örneği İFM olmalı. Bu kadar banka buraya yeter. Bizim orayı bankacılık dışı finansal sektörle doldurmamız lazım. Altyapıyı da ona göre oluşturuyoruz zaten. Mümkün olduğunca yabancı yatırımları, firmaları ve finansal kuruluşları buraya çekmemiz lazım." diye konuştu.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver