Zanka

Corona virüsü salgını dünyanın dört bir yanına yayıldı. Vaka sayıları ve ölümler her geçen gün katlanarak artarken, ülkeler resmen tıbbi malzeme yarışına girdi. Birçok ülke arasında el konulan malzemelerde hatlar iyice karıştı… İşte son durum…

Salgının hızla yayılmasıyla birlikte birçok devlette tıbbi malzeme ve özellikle maske krizi yaşanmaya başladı. Çoğu devlet maske arayışına girerken, bazı devletler ise farklı gerekçelerle başkalarına ait maske ve sağlık ürünlerine el koymaya başladı.

Çekya, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Tunus ve ABD arasında maske ve tıbbi malzeme krizi patlak verdi.

İsveç merkezli sağlık şirketi Mölnlycke, geçtiğimiz günlerde Fransa üzerinden İspanya ve İtalya’ya gidecek olacak milyonlarca maskeye, sağlık ürünlerinin ihracatını yasaklayan Fransa tarafından el konulduğunu duyurdu.

FRANSA’DAN ABD’YE ‘HAZİNE AVCILIĞI’ SUÇLAMASI

Bir başka maske korsanlığı ise ABD tarafından yapıldı. Fransa, ABD'li firmaların yüksek fiyat vererek tıbbi malzemeleri satın alması nedeniyle tedarikte zorlandıklarını açıkladı ve ABD'nin yaptığını “hazine avcılığı” olarak nitelendirdi.

ALMANYA, İTALYA’NIN MASKELERİNE EL KOYDU

Önceki haftalarda Amerika merkezli haber sitesi Huffington Post, Çin’den ithal edilen ve Almanya üzerinden İtalya’ya gönderilecek maskelere, Almanya’nın el koyduğu duyurmuştu.

ABD, ALMANYA’NIN MASKELERİNE EL KOYDU

Maske üreticisi 3M firmasına ihracat yasağı getiren ABD, bu şirketin Çin’de üretip Almanya’ya sattığı 400 bin maskenin yarısına Bangkok Havalimanı’nda el koydu.

ABD Başkanı Donald Trump, “200 bin N95 maskeye, 130 bin cerrahi maskeye ve 600 bin eldivene el koyduk” diyerek olayı resmen kabul etti ve Alman makamları durumu “modern korsanlık” olarak nitelendirerek ABD’ye tepki gösterdi.

6 MİLYON KAYIP MASKE

Öte yandan geçtiğimiz haftalarda Kenya’da Almanya’ya ait 6 milyon maske kaybolmuş, konuyla ilişkin ise yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

ÇEKYA, İTALYA’NIN MASKELERİNE EL KOYDU

Bir başka maske korsanlığı ise Çekya tarafından yapıldı. Çin’in İtalya’ya yolladığı 110 bin maskeden oluşan tıbbi yardıma Çek polisi el koydu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çekya İçişleri Bakanı Jan Hamacek, olayın isteyerek gerçekleşmediğini ve sonradan fark edildiğini söyledi.

İTALYANLAR, TUNUS’UN TIBBİ ALKOL TAŞIYAN GEMİSİNE EL KOYDU

Tunus devlet yetkilileri geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamayla, İtalya’nın kendilerine ait olan tıbbi alkol yüklü bir gemiye el koyduğunu açıkladı.

Yerel bir televizyon kanalında konuşan Tunus Ticaret Bakanı Muhammed el-Museylini, durumu Çekya ile İtalya arasında yaşanan krize benzetmişti.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver