Zanka

Diyanet dün yaptığı açıklamada salgın nedeniyle camilerde bayram namazı kılınamayacağını açıklamıştı. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, bayram namazı yerine Duha namazı kılınmasını önermişti. Bu açıklamanın ardından Duha namazı merak konusu oldu. Araştırmacı Yazar İhsan Eliaçık, konuya açıklık getirdi ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eliaçık, “Duha namazı da bayram namazı da Kur'an'da geçmez, nafile ve sünnet olarak bilinir. Kur'an'da geçmeyen namazlar icat edilmiştir” dedi…

Korona virüs salgını nedeniyle bu bayram birçok açıdan ilk olacak. Ülke genelinde uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle bayramlaşmalar yapılamayacak, büyüklerin elleri öpülemeyecek. Ayrıca tedbirler kapsamında camilerde bayram namazı da kılınamayacak.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, bayram namazının kılınamayacak olması nedeniyle vatandaşlara Duha namazı önerisinde bulunmuştu. Bu önerinin ardından “Duha namazı nedir?” sorusu en çok araştırılan konuların başına yerleşti.

Zanka TV’de yayınlanan ‘Yaşayan Sorular’ programında merak edilen Duha namazına ilişkin açıklamalarda bulunan Araştırmacı Yazar İhsan Eliaçık, konuya açıklık getirdi ve bu namazın Kur’an’da yer almadığını belirtti.

Bayram namazı kılamayanlara önerilerde de bulunan İhsan Eliaçık’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

* Duha namazı da bayram namazı da Kur'an'da geçmez, nafile ve sünnet olarak bilinir.

* 5 vakit namaz da Kur'an'da geçmez. Kur'an'da geçen salattır.

* Kur'an'da 10'a yakın yerde tesbih diyerek, hamd etme diyerek, zikir diyerek, "akşam vakti onu anma" şeklinde ifadelerle yere kapanma şeklinde ifade edilir.

* Kur'an'da namaz farz değildir.

* Allah kimseye neden namaz kılmadınız, neden bayram namazı kılmadınız demez.

* Duha namazı demek kuşluk vakti namazı demektir

* Kur'an'da geçmeyen namazlar icat edilmiştir.

* Araplar arasında secde etmek bir örf adettir. Ebu Cehil de namaz kılıyordu.

* Diyanet'in tavsiyesine alternatif tavsiyede bulunuyorum; sadaka vermek namaz kılmaktan daha büyük bir sevaptır.

* Namaz kılmayanlar günahkar değildir.

* Bayram namazı kılmak isteyip de kılamayanlar evlerinde istediği namazı kılabilir fakat bayram namazı cemaat ile kılınması gereken namazdır. Bayram namazı yerine duha namazı kıl deniliyor. Halbuki Kur'an'ın temel felsefesine uygun olarak şöyle denmeliydi:

“Muhtaç durumda insanları bulun yardım edin.”

* Namazın abartılarak sadakanın içinin boşaltılması zekatın infakın içinin boşaltılıp manasız hale getirilmesi geçmiş imparatorluklar döneminde ortaya çıkmıştır.

İHSAN ELİAÇIK’IN AÇIKLAMALARININ TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
3