Zanka

27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam kararlarının verildiği Yassıada, 5 yıllık bir çalışmanın ardından Demokrasi ve Özgürlükler Adası oldu. Adanın açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli birlikte yaptı. Uzun uzun yapılan konuşmalarda ise oldukça dikkat çeken bir detay vardı. Bahçeli, yaptığı konuşmada darbeyi eleştirdi. Erdoğan ise konuşmasında hem darbeyi eleştirdi hem de Alparslan Türkeş’i andı. Ancak 27 Mayıs 1960 sabahı darbe bildirisini radyodan okuyan kişi, yıllar sonra MHP’yi kuracak olan Albay Alpaslan Türkeş’ti…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın açılışında yaptığı konuşmada, yakın siyasi tarihin sisli, bir o kadar da sancılı döneminin 60. yılında, üzücü hatıraları bir nebze de olsa tamir ve telafi eden anlamlı bir açılışa şahit olmaktan bahtiyar olduğunu söyledi.

Yassıada'nın yalnızca denizin ortasında sivrilen bir kara parçasının adı değil, aynı zamanda milli hafızalara kazınmış alacakaranlık bir devrin, hukuk kisvesiyle demokrasiye vurulan paslı zincirlerin simgeleşmiş yeri olduğunu belirten Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:

"Zamanın hisarlarını bir mızrak gibi delerek günümüze kadar uzanan hak ve hukuk ihlalleri yıllar içinde milli gönüllere bir kor gibi nüfuz etmiştir. Bu sarih ve sarsıcı gerçek hepimizin münhasıran benimsediği tarihsel bir vakıa olarak hafıza kayıtlarına işlenmiştir. Yassıada'da hukuka deli gömleği giydirilmiştir. Adaletin fişi çekilmiş, Türkiye'nin bir dönemi delik deşik edilmiştir."

ERDOĞAN TÜRKEŞ'İ ANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı konuşmada, MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'i de “Sürgüne gönderilen Hindistan'dan idam kararlarının hukuki ve meşru olmadığını belirterek trajediyi engellemek için çırpınan merhum Alparslan Türkeş'i de yad ediyorum" ifadeleriyle andı.

Bu anma tarihi bilen herkesin dikkatini çekti. Çünkü 27 Mayıs 1960 sabahı darbe bildirisini radyodan okuyan kişi, o dönem Albay olan Alpaslan Türkeş’ti. Türkeş yıllar sonra ise MHP’yi kurdu.

 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver