Zanka

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan yeni tip corona virüs salgını, dünyadaki ekonomik dengeleri de değiştirdi. Amerikan rüyası kararmaya başladı. Bir yandan da Amerika ve Çin arasında ipler gerildikçe gerildi. Herkes savaşın çıkmasına an meselesi olarak baktı. Salgın dünyaya yayılırken, Çin’de kontrol altına alındı ve Çin ekonomisi elini dikkat çeken bir şekilde güçlendirmeye başladı. Peki Amerika’nın liderliği sallantıda mı? Çin yeni dünyanın lider ülkesi mi olacak? Dünya nasıl bir yeni düzene doğru ilerliyor? Türkiye için hangi riskler var? Ferit Atay sordu, Prof. Dr. Hasan Ünal anlattı…

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu SorguluYorum programının konuğu Prof. Dr. Hasan Ünal oldu.

Salgın sürecinde dünyadaki dengelerin değişmeye başladığını anlatan Hasan Ünal, Amerika’nın gücünü kaybetmeye başladığını şöyle ifade etti:

“Sadece salgın tek başına Amerika’nın dünya liderliği kavramını ciddi tartışmaya açtı. Amerika’nın en önemli dergileri dediler ki, ‘Acaba bu salgını kullanarak Çin dünya liderliğine mi oturuyor?’ Çin’in enformasyon yayma kabiliyetinde muazzam bir ilerleme var. Bunları görüyorlar ve hayıflanıyorlar. Mesela Çin 20 sene önce böyle değildi diyorlar, enformasyon yayamazdı bütün enformasyon bizim elimizdeydi diyor.”

Durum böyle olunca Trump’ın virüs konusunda Çin’i suçladığını anlatan Prof. Dr. Ünal, Trump’ın danışmanınınsa 24 saat geçmeden Trump’ı yalanladığını belirtti.

ÇİN VE ABD ARASINDAKİ GERİLİM NEREYE GİDİYOR?

Trump’ın Çin’e yönelik suçlamaları, iki ülke arasında pamuk ipliğine bağlı ilişkileri daha da zor duruma soktu. Peki Çin ve ABD arasındaki gerilim nereye gidiyor? Dünya savaş çıkacak diye diken üstünde ancak Ünal, savaşın çıkmasının çok zor olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

“Şimdi savaşı kim çıkaracak? Amerika çıkarmaya kalkarsa bunun altından kalkamaz. Amerika Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana, Afganistan’da Irak’ta doğrudan savaşlar başlattı, Suriye’de Libya’da dolaylı savaşların içinde oldu ama hiçbirini kazanamadı.

Savaşı nerede yapacaksınız mesela? Güney Asya Pasifik’te böyle bir şeye yeltenirseniz, Çin sizi biçer. Irak’ta kazanamadığınız savaşı o coğrafyada kazanacağınızı zannediyorsanız, affedersiniz gerizekalısınız, böyle bir şey mümkün değil. Zaten Çin gelip size kendi coğrafyanızda saldırmıyor, ‘O zaman derdiniz ne?’ diyecekler.

Mesela Rusya’ya karşı Amerika, hangi savaşı nerede kazanabilir? Rusya’nın işini zorlaştırabilir ama Rusya da onun işini zorlaştırıyor zaten.”

Bütün bunlar sonucunda “çok kutuplu bir dünya düzenine evrildik” diyen Hasan Ünal, Amerika’nın Soğuk Savaş’ın ardından elde ettiği avantajı savunması zor savaşlarda harcadığını da sözlerine ekledi. Son dönemde ise Amerika’nın ve Batı’nın dünyadaki üstünlüğünün dengelendiğini söyledi.   

Peki bu çok kutuplu yeni düzende dünyayı neler bekliyor? Türkiye bu kutupların neresinde? Türkiye için hangi riskler var? Hepsi ve daha fazlası “SorguluYorum”da…

PROF. DR. HASAN ÜNAL’IN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver