Zanka

Yağmur ormanlarına özgü, sadakatleri ve tek eşlilikleriyle ünlü bir kurbağa türünde ilk kez çok eşliliğe rastlandı. Bilim insanları kurbağanın haremi, hayvanın doğadaki zorlu koşullarda neslini devam ettirebilmek amacıyla kurduğunu söyledi. Üstelik haremde hiyerarşi olduğu da tespit edildi…

Brezilya'daki  Estadual de Campinas Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, ülkedeki yağmur ormanlarına özgü bir kurbağa türünde ilk kez çok eşliliğe rastlandığı açıklandı.

Böylelikle, erkek çok eşliliğine ilk kez bir amfibide de rastlanmasıyla dört üyeliler (tetrapod) sınıfının tüm üyelerinde erkek çok eşliliğinin var olduğu keşfedildi.

Araştırmayı gerçekleştiren zoolog Fabio de Sa, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu olaya doğadaki zorlu rekabet koşullarının neden olduğunu belirterek şu bilgileri aktardı:

 “Thoropa taophora türü sadakatleri ve tek eşlilikleriyle ünlü. Ancak, yiyecek ve su yetersizliğinden dolayı erkeklerin birbirleriyle rekabet etmek zorunda kaldığı ortamlarda bu türün erkeğinin sadece kendisine sadık iki dişiyle çiftleştiği gördük.”

DİŞİLER ARASINDA HİYERARŞİ VAR

Bununla birlikte araştırmacılar, haremdeki dişiler arasında hiyerarşik ilişkiler olduğunu buldu. Söz konusu iki dişi kurbağadan birinin dominant, diğerinin ise ikinci konumda olduğu açıklandı.

Buna göre dominant dişi, yumurtalarını yemeğe başladığında erkek dominant genlerin aktarılması için onunla yeniden çiftleşiyor, ancak ikinci dişide böyle bir durum gerçekleşmiyor. İkincil dişi yumurtalarını yediğinde erkek onunla nadiren çiftleşiyor. De Sa, "Bu ilişkide dişinin avantajı, dışarıda kalmak ve başka bir erkek bulamamak yerine kaliteli bir üreme alanı içinde var olabilmesi" ifadelerini kullandı.

Sa ayrıca, hayvanlarda en yaygın çiftleşme sisteminin erkeklerde çok eşlilik olduğunu, buna daha önce kemikli balıklar, sürüngenler, memeliler, kuşlar ve bazı omurgasızlarda rastlandığını aktardı.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver