Zanka

Fransa’da yapılan bir araştırma, köpeklerin semptom göstermeyen vakaları PCR testlerinden daha iyi belirleyebildiğini ortaya koydu. Makalede, sonraki çalışmalarda köpeklerin havalimanları ve etkinlikler gibi kalabalık ortamlarda test edileceği belirtildi…

Uzmanlara göre, köpekler asemptomatik vakaları PCR ve antijen testlerinden daha iyi belirleyebiliyor. Ancak belirti gösteren vakalarda Covid-19'u başka solunum yolu hastalıkları ile karıştıra da biliyorlar.

Araştırmada, eğitimli köpekler 335 kişiden alınan ter örneklerini koklayarak Covid-19 hastalarının yüzde 97'sini tespit edebilmeyi başardı. Köpekler ayrıca, 192 kişi arasında belirti göstermeyen 31 Covid-19 hastasının tümünü tespit edebildi.

Fransa'daki Alfort Ulusal Veterinerlik Okulu'ndan araştırmacı Dominique Grandjean, PCR testlerinde yanlışlıkların olabileceğini ancak "köpeklerin yalan söylemeyeceğini" belirtiyor.

AÇIK ALANLARDA HASTALIK TESPİTİ İÇİN KULLANILABİLİRLER

Sonraki çalışmalarda köpeklerin havaalanları, tren istasyonları, spor etkinlikleri gibi kalabalıkların bulunduğu mekanlarda hastalıkları koklama becerisine odaklanacağı bildirildi.

PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmanın bulguları, köpeklerin gelecekte açık alanlarda hastalık tespiti için kullanılabileceğini gösteriyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver