Zanka

Araştırmacı Yazar İhsan Eliaçık eski toplumlardaki yaşayış biçimleri ve kavramlar üzerinden anlattı...

Sümerlerde ibadet edenlerin temizlik şartının abdeste benzemesi, Ay tanrısının sembolünün camilerde ve minarelerde olması, Kur’an’da ve Tevrat’ta yer alan ayetler gibi Sümerlilerin kadınları tarlaya benzetmesi, kurban kesiminin İslam’la şekil olarak aynı olması, Sümer’de kaburgayı iyi etmek için yaratılan tanrıçanın adının ikinci anlamının Havva olması… Bunlar gibi var olduğu söylenen birçok örnek 3 büyük dinin kaynağının Sümer mitolojisi olup olmadığı konusunda merak uyandırıyor.

Zanka TV’de yayınlanan Yaşayan Sorular programında bu hafta, Araştırmacı Yazar İhsan Eliaçık merak edilen bu konuya dair şunları anlattı:

“3 büyük dinin kaynağının Sümer mitolojisi olduğu, Kur’an’ın da Sümer mitolojisinde geçilen anlatılardan alındığı şeklindeki ifade dinler tarihini tamamıyla bilmemekten kaynaklanan önyargılara dayalı bir ifadedir. Çünkü Sümerler dediğimiz toplumun ortaya koyduğu Tanrı tasavvurları, batılı bazı oryantalistlerin iddialarına dayanıyor. Bunların ne derece doğru olduğu bile şüphelidir. Onların her söylediğini kabul ederseniz o zaman bu bilimsel olmaz.”

Eski toplumlarda var olan tanrı meclislerini ve tanrı olarak adlandırılanların aynı ailenin bireyleri olduğunu anlatan Eliaçık, bu durumun tüm toplumlarda aynı olmasına dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Tüm milletler bunları Sümerlerden mi almış yani? Sümerler oluşturmuş, diğerleri onu taklit etmiş? Bu böyle değil. İnsanların tanrı arayışı, ezeli ebedi olan nedir, bunların üzerine düşününce Sümerlere gitmenize gerek yok siz de Sümerlerinkine benzer şeyler icat edebilirsiniz. Yerleşik düzen de aynı olduğu için, ihtiyaçlar aynı olduğu için olaylar adeta ebedi ve ezeli bir tekrar şeklinde sürekli aynı şeyi tekrar ettiği için aynı teolojiler üretilmiş. Fakat sadece isimler değişmiş. Teolojiler, dinler birbirine benzer gayet normaldir.

Tarih Sümerle başlar deniliyordu artık mesela artık tarih Göbeklitepe ile başlar deniliyor. Hatta Göbeklitepe ile de başlamıyor. Daha da geriye gidilmesi gerekiyor.”

İhsan Eliaçık ayrıca “Bütün iyi dinler isyan ederek başlamıştır” dedi ve bunun ne anlama geldiğini de örneklerle açıkladı.

İHSAN ELİAÇIK’IN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
221