Zanka

Burcu Uğur


Burcu Uğur

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü'nün 23.03.2021 tarihli E-25474445-601.01-1178470 Sayılı, Taşra Teşkilatında Düzenleme konulu düzenlemesi ile ilgili yazışmalar geçtiğimiz gün basına yansıdı.

Düzenleme ile ilgili koroların isimlerinden “Türk” isminin kaldırılması kamuoyunun tepkisini çekti.

Konu ile ilgili, bir bakanlık yetkilisi,  “Basına sızan belge sadece iç yazışmadır. “Türk” isminin kaldırılması, kurumların kapatılması söz konusu bile değildir. İhtisaslaşma alanlarının ön plana çıkarılıp, uluslararası düzlemde marka değerlerinin arttırılması konusu kurum içinde değerlendirmeye alınmıştır. İç yazışmada adı geçen koro, topluluk ve orkestralarla görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. 

Aynı yetkili, “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ve Atatürk Kültür Merkezi (AKM)nin açılışları için koro ve topluluklarının nitelikleri korunarak, eksiklikleri giderilerek, ilgili müdürlüklerin talepleri doğrultusunda yeni bir planlama yapılmasının zaten gerekli” olduğunu belirtti.

İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu ve  Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu sanatçıları ise, bu düzenleme hayata geçerse  “iki önemli müzik icra kurumunun sanatsal/müzikal özellikleri hiç dikkate alınmamış olur. Biri gelenekteki  “klasik koro” anlayışının, diğeri bundan çok farklı bir icra şeklinin temsilcisi olan iki ayrı yapı üst üste konulmuş olur” dedi.

Elazığ ve Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği korolarından “Türk” isminin kaldırılma olasılığı konusunda ise, “Elazığ ve Diyarbakır’da Klasik Türk Müziği korosu kurmak zaten gereksiz ve yanlıştı. Bu kurumlar o isim altında faaliyetleri toplumsal karşılık bulmadığı için zaten kurulduğundan beri sancılı idiler. Şimdi bu kararla yöresel müzik yapılarak gerçekçi bir çizgi yakalanacaktır diye ummak gerekir” diye düşünenler de var.

Bakanlık ve ilgili topluluk, koro ve müdürlükler hali hazırda görüşmelerine devam ediyorlar. 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2