Zanka

Corona virüsle mücadeleye karşı aşı ve ilaç üzerinde çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, tüberküloz aşısı da gündeme geldi. Peki bu aşı dünyayı kasıp kavuran salgında gerçekten etkili mi? Op. Dr. Bülent Polat anlattı...

Tüm dünya yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı çözüm bulmak için büyük bir çaba gösteriyor. Ülkeler bu çalışmalara önemli miktarda fon ayırıyor ve büyük bağışlar da yapılıyor.

Son günlerde ise salgına karşı tüberküloz aşısının etkili olup olmadığı konuşulmaya başlandı.

Zanka TV’de yayınlanan, Burcu Uğur’un sunduğu Gündem Özel programına konuk olan Kalp Cerrahı Op. Dr. Bülent Polat, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin salgınla mücadele sürecini değerlendiren Op. Dr. Polat, tüberküloz aşısının bu dönemde önemli bir rol oynayabileceğini şöyle anlattı:

 “Bizim ülkemizde rahat geçmesinde bir faktör de, bu son günlerde konuşulmaya başlandı, tüberküloz (BCG) aşısı. Bu aşı yapılan insanlarda bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi, Covid’e karşı koruyucu bir faktör olabileceği bilim dünyasında şu anda konuşuluyor.

Türkiye’nin genel olarak hasta sayısının Amerika ve İtalya gibi fazla olmayışının sebebi, bizde bebeklik döneminde BCG aşısının zorunlu olmasından kaynaklanıyor.

Tabi kesin değil. Bu özellikle son 1 hafta-10 gündür konuşulan bir konu. Amerika’da 3-5 tane güzel merkezde bu konuyla ilgili araştırmalar başladı. Gönüllü olarak mesela bin kişiye BCG aşısı yapılacak, bin kişiye yapılmayacak. Sonra bunların bağışıklık sistemlerinin Covid’e karşı nasıl cevap verildiğine bakılacak. Yani böyle büyük araştırmalar da başladı, sonucunu bekleyeceğiz.”

CORONA VİRÜSÜ KALBİ NASIL ETKİLİYOR?

Öte yandan Op. Dr. Bülent Polat, corona virüsün kalbe ciddi zararlar verdiğini de aktardı ve şu bilgileri verdi:

 “Covid sadece enfeksiyon hastalıklarının alanıymış gibi düşünülüyor ama aslında öyle değil. Çünkü covid en çok vücutta akciğerler ve kalbi etkiliyor. İki yönden etkileniyor kalp. Birincisi akciğerde yaşanan sorun, bu sorundan dolayı oksijanasyon problemi oluyor. Yani kana oksijen geçmesi, dışarıdaki oksijeni alabilme problemi olduğu için vücutta oksijen eksikliği oluyor. Bu oksijen eksikliği bütün organları etkiler ama en çok da kalbi etkiler. Bir zincirleme reaksiyon gibidir önce akciğer, arkasından kalp. İkinci önemli sebep de, virüs aynı zamanda akciğerdeki hava kabarcıklarına tutunduğu gibi kalp hücrelerine de tutunuyor. Orayı da çok seviyor ve kalp hücrelerine de, o kasılan pompa yapan kas hücrelerine de zarar veriyor. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin getirdiği etkiler de oluyor ve dolayısıyla kalp kasları iltihaplanıyor.”

“KALP HASTALARINDA DAHA AĞIR SEYREDEBİLİR”

Kalp hastalığı bulunanlara uyarılarda bulunan Polat, corona virüsün bu hastalarda çok daha ağır sonuçları olabileceğinin de altını şöyle çizdi:

“Kalp kas hücreleri iltihaplanıp da ödem ve bir takım nedenlerle kasılamaz hale gelince, kalbin performansı yüzde 80’lerden yüzde 20’lere düşebiliyor. Ve bu ciddi bir kalp yetmezliğiyle Covid’den ölümlerin sebebi önemli bir oranda sebebi oluyor. Bu yüzden de özellikle kalp hastalığı olanların, virüse yakalanma ihtimalleri de bağışıklık sistemleri zayıfladığından biraz fazla olabiliyor. Aynı zamanda virüs hastası olduktan sonra diğer hastalara oranla çok daha ağır seyredebilir.”

OP.DR. BÜLENT POLAT'IN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIYA TIKLAYINIZ...



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1