Zanka

Nevşehir’deki dünyaca ünlü peri bacalarının bazılarında kırılmalar oluştu. Bu kırılmalar yıkılma tehlikesini de beraberinde getirdi. Göreme Belediye Başkanı Eren, belediye olarak yapabilmek için yasal haklarının olmadığını söyledi ve tehlikede olanların bir an önce sağlamlaştırılması gerektiğinin altını çizdi…

Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Kapadokya, dünyada UNESCO tarafından hem doğal ve hem de kültürel miras listesine alınan tek merkez olma özelliği taşıyor.

1985 yılına kadar yöre insanları tarafından yaşam alanı, ahır, samanlık, erzak deposu ve benzeri şekillerde kullanılan peri bacaları, bu tarihten sonra peri bacalarının içinden insanlar çıkartıldığı için korumasız hale geldi.

Peri bacalarından bazılarının tehlikeli bir hâl aldığını anlatan Göreme belde Belediye Başkanı Ömer Eren, “İnsan nefesinin bile bu alanların korunmasında son derece önemli olduğu bilinen bir gerçek. Peri bacalarının bazılarında kırılmalar olduğu için çökme ve yıkılma tehlikesi var. Peri bacalarında uçma tehlikesinde olanların temizlenmesi ve sağlamlaştırılmasının bir an önce yapılması gerekiyor. Bizim belediye olarak bunları yapabilecek hiçbir yasal hakkımız yok” dedi.

“BİRÇOK PERİ BACASI ÇÖKTÜ”

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz ise, peri bacalarının yeterince korunmadığını belirterek, “Peri bacaları yok olma tehlikesi altındadır. 30-40 yıldır bu koruma alanları içerisinde bir tane peri bacası kurtarılamadı, birçok peri bacası çöktü ve yok oldu. Göreme beldesindeki onlarca peri bacası bakım ve onarım bekliyor. Peri bacaları yok oluyor, kültürel ve doğal varlıklarımız çökme tehlikesi ile karşı karşıya” diye konuştu.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver