Zanka

Aksiyon filmlerinin usta ismine afazi teşhisi kondu…

Hollywood yıldızı Bruce Willis hayranlarını üzecek bir geldi. Efsane aktörün ailesi tarafından yapılan açıklamada, Willis’e afazi hastalığı teşhisi konduğu ve bu sebeple de ‘onun için çok şey demek olan’ oyunculuk kariyerini noktalayacağı duyuruldu.

Kısa bir süre önce usta oyuncu hakkında hafıza kaybı yaşadığı ve replikleri ezberleyemediği ileri sürülmüştü. Bu iddiaların ortaya çıkmasındaki neden de böylece belli oldu.

AFAZİ HASTALIĞI NEDİR?

Afazi; genellikle sol beyin yarıküredeki felç, inme, beyin travması ve kafa çarpmalı kazalar sonucu oluşan hasarlardan sonra meydana gelen bir hastalık.

Beyin hasarının diğer nedenleri arasında beyin tümörleri, beyin enfeksiyonları ve beyni etkileyen diğer durumlar yer alıyor.

Konuşma, anlama, yazma ve okuma becerileri, konuşma merkezinin gördüğü zarar sonucu ciddi anlamda geriliyor.

Afazinin türleri, hasarın beyindeki yerine ve şiddetine göre farklılıklar gösterebiliyor. Akıcı (Wernicke) afazide ana sorun anlama güçlüğüyken, tutuk (Broca) afazide hasta kendini ifade etmekte, söylemek istediği kelimeleri bulup söylemekte zorluk çekiyor. Afaziye dizartri ya da konuşma apraksisi gibi nörolojik konuşma bozuklukları da eşlik edebiliyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver