Zanka

Danyal Kürek

Twitter


Danyal Kürek

1960’larin başında Türkiye’den Almanya’ya başlayan göç akını Almanya’nın toplumsal yapısını ve kültürel hayatını önemli derecede etkiledi. 60 senelik süreçte bugün hangi Türk kökenli kişilerin Almanların hafızasında yer edindiğini sizin için derledik.

1) Fatih Akın. Film yönetmeni. Alman sinemasına yeni bir hava getirmiştir. Göçmen sineması diye yeni bir terim kazandırmıştır. Oscar Akademi üyesidir. Altın Küre sahibi. Aslen Trabzonludur.

2) Cem Özdemir. Yeşiller partisi eski genel başkanı. Schwaben aksanıyla Almanca konuşur. Schwaben (Stuttgart bölgesi) İlkokulda Almancası kötü olduğu için hocası tarafından sık sık cezalandırılmıştır. VfB Stuttgart taraftarıdır. Aslen Tokatlıdır.

3)Bülent Ceylan. Komedyen. Frankfurt bölgesi aksanıyla Almanca konuşur (Hessisch) Annesi Alman babası Türktür. Sahnede göbek atıp uzun saçlarını savurunca seyirciler çılgına döner. Oldukça popülerdir. Gösterileri stadyumları doldurur.

 4)Pınar Atalay. Haber sunucusu. Almanya'nın en saygın haber programının (Tagesthemen) sunuculuğunu yapar. Alman haberlerınde Türk isimlerini doğru dürüst telaffuz eden ilk haber spikeri. Baba tarafı Tekirdağlı anne tarafı Manisalıdır.

5)Erol Sander. Aktör. Gerçek ismi Urcun Salihoğlu. Telaffuzu Almanlar için zor olduğu için ismini değiştirmiştir.  Ünlü markalar için mankenlik yapmıştır. Oliver Stone'nun yeğeniyle evlenip olaylı bir şekilde boşanmıştır. “Soraya” filminde Iran Şahı'nı canlandırmıştır. İstanbul doğumlu.

6)Serdar Somuncu. Komedyen, aktör, yazar. Hitler'in Kavgam kitabını parodi şeklinde 1428 kere izleyicilerine okumuştur. Gösterilerine çelik yelek ile çıktığı olmuştur. Çok küfürlü ve sivri dilli konuşur. Ara sıra Türkçe küfürler kullanır. 2017 yılında mizah partisi “Die Partei” için Almanya federal seçimlerinde şansölye adayı olmuştur. Yüzde bir oy almıştır. Aslen Erzincanlıdır.

7) Nazan Eckes. Magazin programlarının sunuculuğunu yapar. Yetenek Sizsiniz programının Alman versiyonunda (Das Supertalent) jüri üyelıği yapmıştır. Türk-Alman ilişkilerine katkı sağladığı için Alman Cumhurbaşkanı tarafından Liyakat nişanı almıştır. Aslen Eskişehirlidir.

8)Kaya Yanar. Komedyen. “Was guckst du? - Ne bakıyorsun?” komedi programından sonra popüler olmuştur. Türkçe bilmez. Yarı Arap yarı Türktür. Aslen Antakyalıdır.

9)Fahri Yardım. Aktör, dublaj sanatçısı. Tatort- Hamburg bölümlerinde Komiser Yalçın Gümer rolünü canlandırır. Netflix dizisi Dogs of Berlin'de oynamıştır. Marvel filmlerinin dublajını yapmıştır. Aslen Adanalıdır.

10)Aylin Tezel. Aktris. Babası Türk bir doktor annesi Alman bir hemşiredir. Tatort-Dortmund bölümlerinde komiser Nora Dalay rolünü canlandırır. Aynı zamanda dansçıdır.

 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
81