Zanka

Danyal Kürek

Twitter


Danyal Kürek

Ülkemiz seçim modundan bir türlü kafasını kaldıramadığı için ve sürekli AKP – CHP mücadelesinin içinde bulunduğundan dolayı size daha değisik bir siyasi yelpaze sunmak istedik ve bu nedenle Almanya’nın siyasi partilerine bir göz attık.

CDU / CSU – Hiristiyan Demokrat Birliği / Hiristiyan Sosyal Birliği

Almanya’nın köklü partilerinden. Daha çok muhafazakar seçmenlere hitap eden bir partidir. Merkel zamanında parti sola kaymıştır. Merkel’in göçmen politikasındaki tutumu partide kopmalara neden olmuştur. Bavyera eyaletinde kardeş parti CSU, CDU‘nun yerine seçimlere katılmaktadır. CSU’nun ayrı bir genel başkanı mevcuttur. Parti ikinci dünya savaşından sonra kurulmuş ve katolik bir gelenekten ortaya çıkmıştır. Ordoliberalizmi benimseyen bir partidir. Oy oranı yüzde 35 civarındadır.

SPD – Almanya Sosyal Demokrat Partisi

Almanya‘nın en eski partisidir. Ortanın solunda yer almaktadır. Son zamanlarda halkın gözünde sağa kayan bir parti izlenimi vermektedir. Lobicilik ve iş verenlere göz kırpan bir siyaset çizdiği için sosyal demokrasinin ruhunu kaybetmiş bir görüntü verip oy oranları ciddi şekilde düşüşe geçmiştir. Liderlik problemi yaşayan parti Gerhard Schröder‘den sonra etkili ve karizmatik bir aday çıkarmakta sorunlar yaşamaktadır. Oy oranı yüzde 15 civarındadır.

Bündnis 90 / Die Grünen – Birlik 90 / Yeşiller

Ciddi şekilde sosyal demokratların alternatifi olarak görülen ve toplumsal sorunlara daha yapıcı ve ileri görüşlü fikirler sunan bir parti görüntüsü vermektedir. Son zamanlarda oy oranını yüzde yirmilerin üstüne çıkarmayı başarmıştır. Çevreci ve yabancılara en yakın olan partidir. Çok kültürlü ve göçmenleri topluma entegre etmeyi hedeflemektedir. 2005-2013 yılları arası hükümet ortağı olmayı başarmıştır.

 

FDP – Hür Demokratik Parti

Ortanın sağında yer alan bir partidir. Daha çok işverenleri desteklemektedir. Hükümet ortağı olduğu zaman geleneksel olarak dış işleri bakanlığı bu partiye verilir. Devletciliği büyük bir ölçüde reddetmektedir. Özelleştirmeden yana ve sübvansyona karşı olan bir partidir. Bürokrasiyi azaltma ve devletin büyük bir ölçüde ekonomide sadece bir düzenleyici olarak rol almasını istemektedir. Devlet yatırımlarının piyasanın biçimini bozduğunu görüşünü savunmaktadır. Oy oranı yüzde 8 civarındadır.

Die Linke – Sol Parti

Doğu Alman komünist partisi SED kadrolarından oluşan bir partidir. “Biz tüm Almanya‘nın partisiyiz” demesine rağmen oyların büyük bir coğunluğunu Doğu Alman seçmenlerinden almaktadır. Kendine daha çok sosyal demokrat bir profil çizip komünist kılıfından kurtulmak isteyen bir parti görünümü vermektedir. Oy oranı yüzde 7 civarındadır.

AfDAlmanya İçin Alternatif

Başlangıçta Alman Mark’ının Euro’ya çevrilmesini protesto eden bir oluşumdan ortaya çıkan ve sonradan gitgide göçmen ve İslam karşitliğı bir siyaset izlemeye başlamıştır. Merkel‘in hiristiyan demokratlarından kopan siyasetçileri ve aşırı sağcıları içine çeken bir parti durumundadır. Merkel‘in politikasını protesto eden sağ ve popülist bir partidir. Avrupa Birliği yerine daha çok seksenlerin ortak pazar modelini tercih etmektedir. Oy oranı yüzde 11 civarındadır.

Die Partei – Parti

Mizahi bir partidir. Alman mizah dergisi Titanic‘in çalışanları “Gel bizde siyasi bir parti kuralim, ismini parti koyalım“ diye yola çıkarak kurulan bir siyasi partidir. Berlin duvarının yeniden inşa edilmesi, bira fiyatlarının zamlanmaması, kırsal yörelerde yaşayan insanların veterinerler tarafından tedavi edilmesi gibi öneriler sunmaktadır. Avrupa parlamentosuna bir milletvekili göndermeyi başarmıştır. Oy oranı yüzde 1 civarındadır.

NPD – Almanya Ulusul Demokrat Partisi

Aşırı sağcı ve yabancı düşmanı insanlara hitap eden partidir. Açık bir şekilde ırkçılığı ve öjenik bir dünya görüşünü benimsemektedir. Zaman zaman yasaklanması gündeme gelmiştir. Şu anki Alman anayasasını ortadan kaldırıp otoriter bir düzen kurma hedefine sahip bir partidir. Oy oranı yüzde 0,3 civarındadır.

Tierschutzpartei – Hayvan Hakları Koruma Partisi

Hayvan deneylerini, avcılığı ve nükleer enerji kullanımının yasaklanmasını hedeflemektedir. Yeşiller partisinin başlangıç halindeki marjinal durumunu anımsatan bir parti görüntüsü vermektedir. Sol liberal bir siyasi program benimsemektedir. Oy oranı yüzde 0,8 civarındadır.

Piratenpartei – Korsan Parti

Biz fakirliği önlemek istiyoruz, zenginliği değil sloganını benimseyen bir siyasi oluşumdur. İsveç’teki korsan partiden esinlenerek kurulan bir partidir. Daha çok nerd (Bilgisayar inekleri) kişiliklere hitap eden bir partidir. Devlet kurumlarının daha şeffaf olmasını ve her yetişkin vatandaşa temel bir gelir bağlanmasını  amaçlamaktadır. Oy oranı yüzde 0,4 civarındadır.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
4