Zanka

Danyal Kürek

Twitter


Danyal Kürek

Tüm dünya ABD’deki seçim sonuçlarını beklerken, Trump’dan önceki ABD başkanlarını hatırlatmak istedik.

1) Barack Obama 1961-        Demokrat    Görev süresi: 2009-2017

ABD’nin ilk siyahi başkanı. İlkokulu Endonezya’da okumuştur. Babası Kenyalıdır. 2009 yılında Nobel Barış ödülünü almıştır. “Yes We Can – Evet, yapabiliriz” Obama ile özdeşleşmiş bir slogandır. Obamacare olarak anılan sağlık sigorta sistemi inşa etmiştir. Küba’ya karşı uygulanan ambargoyu hafifletmiştir. ABD başkanı seçildikten üç ay sonra Türkiye’yi ziyaret edip TBMM önünde konuşma yapmıştır.

2) George W. Bush 1946-     Cumhuriyetçi   Görev süresi: 2001-2009

Döneminde 11 Eylül saldırıları gerçekleşmiştir. Bu saldırılar Bush’un popülaritesini artırmıştır. Bu saldırılardan sonra Afganistan ve Irak’a savaş açmıştır. Bu ülkeleri “Axis of evil – Şeytan ekseni” olarak tanımlamıştır. Başkan olmadan evvel Teksas valisiydi. Valilik zamanında 152 kişinin ölüm cezasını onaylamıştır. İç politikada finansal krizle yüzleşmek zorunda kalmıştır (Lehman Brothers krizi)

 

3) Bill Clinton 1946-                 Demokrat       Görev süresi: 1993-2001

Babası doğumundan önce trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. NAFTA anlaşmasını yürürlüğe sokmuştur. NAFTA; ABD, Meksika ve Kanada arasında yapılan bir serbest ticari bölge anlaşmasıdır. Lewinsky skandalı nedeniyle Clinton’a görevden uzaklaştırma soruşturması açıldı. Clinton Hollywood’un başkanı olarak anılır. Show programlarına çıkıp saksofon çalması ve Hollywood yıldızlarıyla boy göstermesi, böyle bir izlenim bırakmıştır.

 

4) George Bush 1924-2018     Cumhuriyetçi   Görev süresi: 1989-1993

Zapata Oil şirketinin kurucusu. Irak’a müdahele etmek için kuvöz yalanını kullanmıştır. Iraklı askerlerin Kuveyt’i işgali sırasında hastanelerdeki bebeklerin kuvözlerden çıkarılıp yere atıldıkları iddia edilmiştir. Bu iddiayi kara propaganda olarak kullanıp, Amerikan kamuoyunda Irak’a müdahele edilmesi için zemin hazirlanmıştır. Sonradan kuvöz olayının bir uydurma olduğu anlasılmıştır. Bush zamanında Sovyetler Birliği dağılmıştır ve Almanya birleşmiştir.

 

5) Ronald Reagan 1911-2004   Cumhuriyetçi   Görev süresi: 1981-1989

Başkanlıktan önce aktörlük yapmıştır. Reagan zamanında vergiler ciddi oranda indirildi. Zenginleri daha zengin, fakirleri daha da fakir hale getiren ekonomi programının sembol ismidir. Zihinsel rahatsızlığı olan biri tarafından suikasta uğradı. Suikastçı aktris Jodie Foster’in gözüme girmek için bu eylemi düzenlemiştir. Sovyetler Birliği’nin etki alanını azaltmak için Nikaragua’daki kontraları ve Afganistan’daki mücahitleri desteklemiştir (Reagan Doktrini).

 

6) Jimmy Carter 1924-          Demokrat     Görev süresi: 1977-1981

Başarısız bir başkanlık geçiren Carter, ülkedeki ekonomik krizin üstesinden gelememiştir. 1979 yılında gerçekleşen İran rehine krizinde başarısız bir performans sergilemiştir. Asıl başarılı dönemi başkanlığından sonra gerçekleşmiştir. Dünyadaki birçok krizde uzlaşmacı olarak görev almıştır. Bu nedenle 2002 yılında Nobel Barış ödülünü aldı. Fıstık tüccarliğı yapmıştır. Siyasi uzmanlar Carter’ın ABD başkanlığını yürütmek için kapasitesi düşük biri olduğu kanaatine varmıştır.

 

7) Gerald Ford 1913-2006 Cumhuriyetçi   Görev süresi: 1974-1977

Seçim olmadan başkanlık görevine gelmiştir. Nixon‘in istifasi sonucunda başkan olmuştur. Sadece 895 gün başkanlık yapmıştır. Ford dönemi enflasyon ve işsizlikle mücadeleyle geçmiştir. ABD’deki sermaye kaçışını önlemek için gelir vergisini indirmiştir. Nixon’u Watergate skandalı olaylarından dolayı açılan soruşturmada, temsilciler meclisi önünde aklamıştır (Nixon Pardon). Nixon’u aklaması ABD kamuoyunda tepki çekmiştir ve Ford’un popülaritesini ciddi şekilde azaltmıştır.

 

8) Richard Nixon 1913-1994 Cumhuriyetçi Görev süresi: 1969-1974

Soğuk savaşı yumuşatmaya calışmıştır. Çin’i resmi olarak ziyaret eden ilk ABD başkanıdır. 2013 yılında ortaya çıkan ses kayıtlarında siyahilere ve yahudilere karşı küfürlü konuşmaları ortaya çıkmıştır. Vietnam savaşını bitiren başkan olarak bilinir. Watergate Otelıne Demokratların seçim stratejisini öğrenmek için dinlenme cihazlarının yerleştirlmesi için emir vermiştir. Washington Post gazetecileri Carl Bernstein ve Bob Woodward hummalı bir calışmadan sonra bu skandalı ortaya çıkarmıştır. Nixon Watergate Skandalı nedeniyle görevinden istifa eden ilk ABD başkanı olarak tarihe geçmiştir.

 

9) Lyndon B. Johnson 1908-1973 Demokrat   Görev süresi: 1963-1969

Zamanında Ismet İnönü’ye gönderdiği açık mektupla ülkemizi açık açık tehdit etmiştir. Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahale etmemesi için gönderilen bir mektuptur. Karşısındaki kişilerle konuşurken uzun boyunu kullanıp üstünlük sağlamayı severdi. Sağlık ve eğitim alanında reformlara imza atmıştır. Patavatsız ve kendinden emin bir kişiliğe sahipti. Amerikalı elitler onu Teksaslı bir köylü (Texas Hillbilly) olarak görürdü.

 

10) John F. Kennedy 1917-1963 Demokrat   Görev süresi: 1961-1963

Hayatı boyunca çesitli hastalıklarla boğuşmuştur. Sırt ağrıları nedeniyle korse kullanırdı. Suikaste kurban gitmiştir. Neden vurulduğu hala gizemini korumaktadır. Vietnam’a komünist güçlerin üstünlük sağlamaması için müdahele etmiştir. “Ülkenizin sizin için neler yapabileceğini sormayın, ülkeniz için neler yapabileceğinizi sorun“ Kennedy‘nin en ünlü sözlerindendir. Kennedy’nin başkanlık zamanında Berlin duvarı inşa edilmiş ve Küba krizi patlak vermiştir. 1961 yılında Viyana’da, zamanın Sovyetler Birliği Genel Sekreteri Nikita Kruşçev’le bir görüşme gerçekleşmiştir. Bu görüşme Amerikan tarafı için hayal kırıklığıyla sonuçlanmıştır. Kennedy’nin etrafındaki kişiler “Bu adamla komünizmle mücadele edemeyiz” diye sözler sarf edilmeye başlanmıştır.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
4