Zanka

Danyal Kürek

Twitter


Danyal Kürek

Dört senelik Trump dönemi sona erdi ve hiç kuşkusuz ABD tarihinin en tuhaf başkanı görevini Biden‘e biraktı.

Bu değişimin dünyadaki dengeleri ciddi şekilde etkileyeceğini şimdiden görebiliriz. Bu nedenle Biden‘ın kadrosuna yakından göz atmak istedik....

Kamala Harris 1964  Başkan Yardımcısı

Kaliforniya senatosunda görev alan ilk siyahi kadın olmuştur. Senato‘daki çarpraz sorgulamaları dikkat çekmiştir. Dış politika sahasında pek tecrübeye sahip değildir. Spor ayakkabı giymeyi tercih etmektedir. “Bu göreve gelen ilk kadın olabilirim ama sonuncu olmayacağım“ sözleriyle etkileyici bir başlangıç konuşması yapmıştır. Biden’den sonraki dönem için ciddi bir başkan adayı olarak görülmektedir. Annesi Hintli, babası Jamaikalıdır.

Antony Blinken  1962 Dışişleri Bakanı

Dış polıtıkada otuz yıllık tecrübeye sahiptir. Çocukluğunun belli bir süresini Fransa’da geçirmiştir. Bu nedenle iyi derecede Fransızca konuşmaktadır. Bir süre Paris‘de avukatlık görevinde hizmet etmiştir. The New Republic dergisinde muhabirlik yapmıştır. Multilateralism taraftarıdır. Blinken‘in üvey babası Yahudi Soykırımından kurtulmuştur ve ABD‘nin Macaristan büyükelçiliğini yapmıştır.

Janet Yellen  1946 Hazine Bakanı

Dört sene boyunca FED Başkanlık görevini yürütmüştür. Bu görevi üstlenen ilk kadın olmuştur. Yellen’ın özel kalem müdürü olarak Türk asıllı Didem Nişancı görev alacaktır. 2001 yılında Nobel ekonomi ödülünü kazanan George Akerlof ile evlidir. Yellen’nin öncelikli hedefi korona salgınında zor duruma düşen Amerikan halkına ciddi bir yardım paketi sunmasıdır.

Lloyd Austin 1953 Savunma Bakanı

Emekli dört yıldızlı general Austin Pentagon’un başına geçen ilk siyahi bakan olacak. Yaklaşık kırk yıllık askeri bir geçmişi bulunmaktadır. Irak ve Afganistan’da görev almıştır. Amerikan silah şirketi Raytheon’a yakınlığıyla bilinmektedir ve bu şirketin denetleme kurulunda yer almıştır. Raytheon şirketi Suudi Arabistan ordusuna bomba ve silah ihracatı gerçekleştirmiştir.

Merrick B. Garland  1952 Adalet Bakanı

Kökleri Litvanya ve Polonyaya dayanmaktadır. Saygın bir hakim olarak isim yapan Garland siyasi olarak bağımsız ve tarafsız tavrıyla ün yapmıştır. İlk hedefi olarak ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele edeceğini açıklamıştır. Harvard Üniversitesi hukuk mezunudur. Mütevazi ve sakin bir kişilik olarak bilinir.

Deb Haaland 1960 İçişleri Bakanı

Baba tarafı Norveçli, anne tarafı Kızılderilidir. Kızını tek başına büyütürken çoğu zaman food stamps (Yemek pulu) temin ederek yaşamını sürdürmek zorunda kalmıştır. ABD’nin İçişleri Bakanlığı ülkemizde olduğu gibi güvenlikten sorumlu bir bakanlık değildir, daha çok Amerikan yerli halkının sağlık, eğitim ve kamu arazilerinden sorumlu bir bakanlıktır.

Miguel Cardona 1975 Eğitim Bakanı

Porto Rikolu bir ailenin çocuğudur. Çocuklukluğunda İngilizceden daha çok İsponyolca konuşabiliyordu. İlkokul öğretmenliği yapmiştır. Connecticut eyaletinde Commisioner of Education (Eğitim komiseri) görevinde yer alıp başarılı bir özgeçmişi bulunmaktadır. 2001 yılında Connecticut eyaletinde güzellik kraliçesi seçilen Marissa Perez ile evlenmiştir.

Xavier Becerra 1958 Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı

Kaliforniya eyaletinde yirmi dört sene kongre üyeliği yaptıktan sonra 2017 yılında aynı eyaletin başsavcısı olarak görev yapmıştır. Ekonomi ve hukuk eğitimi alan Becerra sağlık alanında eğitim görmediği için bu bakanlığa getirilmesi bir sürpriz oluşturmuştur. Biden’ın pandemi döneminde bu bakanlık icin iyi bir organizatör ve hukuksal mücadele icin donanımlı bir kişiyi tercih ettiğini görebiliiriz. Bu bakanlığa getirilen ilk Latin kökenli kişidir.

Gina Raimondo 1971 Ticaret Bakanı

2015 yılında Rhode Island valisi olan Raimonda İtalyan asıllıdır. Valilik zamanında az vergi, az bürokrasi direktifiyle eyaletinde ekonomiyi canlandırmayı başarmıştır. Ilımlı bir demokrat olarak bilinir. Yeni görevinde teknoloji ve iklim değişikliği ile ilgili politikadan sorumlu olacak. Olaylara pragmatik ve etkin bir anlayışla yaklaşmayı tercih eden bir siyasetçi profili çizmektedir.

Jennifer Granholm 1959  Enerji Bakanı

Kanada doğumlu. 1980 yılında ABD vatandaşlığına geçmiştir. Michigan temyiz mahkemesinde kâtip olarak görev almıştır. 2003-2011 yılları arası Michigan valilik görevini yürütmüştür. Harvard hukuk fakültesi mezunudur. Elektrikli otomobil piyasasını canlandırmak için kilit bir rol üstleneceği beklenmektedir. Kamuoyu tarafından çevresel konulara önem veren bir kişilik olarak bilinir.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
5