Zanka

Danyal Kürek

Twitter


Danyal Kürek

Yerleri doldurulamayacak ve hayatını zamansız bir şekilde kaybeden şarkıcıları sizin için hatırlatmak istedik.

Freddie Mercury 1946 - 1991

Gerçek ismi Farrokh Bulsara olan Hint asıllı Britanyalı şarkıcı. Queen grubunun solisti. Bariton sesine sahip. AIDS hastalığına yakalandıktan sonra vefat etmiştir. Değişik müzik stillerini birbirine bağlayabilen bir tarza sahipti. Bestelerin çoğu kült olmuştur. Benzersiz sahne performansıyla hafızalara kazınmıştır. Dokuz yaşında piyano dersleri almaya başlamıştir. Münih’te Freddie Mercury‘nin isminı taşıyan bır cadde vardır.

Elvis Presley  1935 - 1977

Rock’n’Roll‘un kralı olarak anılır. İkiz kardeşi Jesse Garon doğum sırasında hayatını kaybetmiştir. Kiliselerdeki korolarda şarkı söylemeye başlamıştır. Askerlik görevini Almanya‘da yapmıştır. Dünyada plakları ve kasetleri en çok satılan sanatçı olarak müzik tarihine damga vurmuştur. Dönemin ABD başkanı Nixon ile Beyaz Saray‘da buluşup ülkedeki hippileri ve artan uyuşturucu kullanımını şikayet etmiştir. Hirschsprung hastalığının tetiklediği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Jim Morrison 1943 - 1971

The Doors grubunun baş solisti. Dört yaşındayken kızıldereli bir kişinin öldüğüne şahit olduktan sonra bu kültüre karşı aşırı ilgi duymaya başlamıştır. Kendisini bir müzisyenden daha çok bir şair olarak görürdü. Hippi zamanının sembol müzisyenlerinden. Asi bir kişiliğe sahip olan Morrison sahneye çoğu kez sarhoş ve uyuşturucunun etkisiyle çıkardı. Eroin kullanımından dolayı kalp krizi geçirip Paris’te vefat etmiştir. Mezarı Paris’te bulunmaktadır.

John Lennon 1940 - 1980

Beatles grubunun üyelerinden. “Biz İsa‘dan daha popüleriz!“ sözünü sarf eden Lennon, tutucu hiristiyan gruplarının tepkisini çekmiştir. Eşi Yoko Ono’yla beraber Dünya barışını destekleyen eylemlere girişmiştir. Lennon yaklaşık kırk sene önce cinayete kurban gitti. Katili Mark David Chapman hala hapistedir. Chapman cinayeti işlediğinde “Çavdar Tarlasında Çocuklar“ kitabını yanında taşıyordu. Bu kitaptan ünlü bir kişinin öldürülme emrini aldiğini mahkeme önünde beyan etmiştir.

Michael Jackson 1958 - 2009

King of Pop (Popun kralı) olarak anılır. Pepsi‘nin reklam çekimleri sırasında geçirdiği kaza sonucunda yüzünde üçüncü derece yanıklar oluşmuştur. Cildinin gitgide beyazlaşmasını vitiligo hastalığına bağlı olarak oluştuğunu, bir televizyon programında açıklamıştır. 1987 yılına kadar Yehova Şahitleri tarikatına bağlıydı. Yehova şahitleri Jackson’nin yaptığı müziği eleştirmeye başlayınca iki taraf arasında ayrılık meydana gelmiştir. Elvis Presley‘in kızıyla yaklaşık iki sene evli kalmıştır. Propofol zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetmiştir.

Jimi Hendrix 1942 - 1970

Amerikalı gitarist ve şarkıcı. Elektronik gitar kullanımını yeni bir düzeye taşımıştır. Dünyanın gelmiş geçmis en iyi gitaristi olarak adı geçer. Hendrix solak biri olmasına rağmen sağ elliler için yapılmış olan bir gitarı çalıyordu. İlkokul zamanında yanında devamli süperge taşıyıp  gitar çalma taklidi yapmıştır. Özel hayatında oldukça utangaç ve içine kapanık bir kişiliğe sahipti. Londra’da bir otel odasında ölü olarak bulundu. Otopsi raporuna göre akciğeri kırmızı şarapla dolmuştu ve kusmuğu ile boğulmuştur.

Amy Winehouse 1983 – 2011

Britanyalı caz ve soul şarkıcısı. Alkol zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybetmiştir. Back to Black albümü yirmi ülkenin müzik listelerinde birinci sıraya yerleşmiştir. James Bond filmi Quantum of Solace’in baslangıç şarkısını söylemek icin anlaşma yapılmış ama Winehouse’ın sağlık sorunları nedeniyle bu işbirliği gerçekleşmemiştir. Babası kızının anısına bir vakıf kurmuştur. Bu vakıf alkol ve uyuşturucu sorunları olan çocukları ve gençleri desteklemektedir.

Falco 1957 - 1998

Avusturyalı şarkıcı. Gerçek ismi Johann Hölzl’dır. Falco ismini Doğu Alman kayakla atlama sporcusu Falko Weisspflog’dan esinlenerek almıştır. Amerikan Billboard listesisinin zirvesine çıkan ilk Alman dilinde söylenen şarkıyı tasarlayıp tarihe geçmiştir. Dominik Cumhuriyeti’nde trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Kanında yüksek dozda kokain ve esrar bulunmuştur.

Bob Marley 1945 – 1981

Jamaikalı raggae şarkıcısı. Bisiklet tamirciliği işini bırakıp 16 yaşında şarkıcı olmaya karar vermiştir. 1967 yılında hiristiyanlıktan rastafari dinine geçmiştir. Şarkılarında adaletsizliği ve köleliği işlemektedir. Futbol maçında ayağından sakatlanmış ve tedavi olmayı dini inancına ters düştüğü için reddetmiştir. Yıllar sonra ayak parmağında bir melanom oluşmuş ve kanser tümörleri çeşitli organlarına yayılarak hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

Kurt Cobain 1967 - 1994

Nirvana grubunun şarkıcısı ve gitaristi. Grunge müziğini temsil eden en önemli müzisyenlerinden. Çocukluğunda hiperaktif olan Cobain’e bu hastalığa karşı ritalin ilacı verilmiştir. En başarılı çalışması Nevermind albümü sayılır. Bu albüm tüm dünyada yaklaşık 70 milyon adet satılmıştır ve doksanlı yılların en başarılı albümü olarak müzik tarihine geçmiştir. İntihar etmeden önce durmadan R.E.M grubunun “Automatic for the People” albümünü dinlemiştir. Yüksek dozda eroin aldıktan sonra intihar etmiştir.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
31