Zanka

Danyal Kürek

Twitter


Danyal Kürek

İnsanları güldürmek zordur. Bu işi kendine meslek edinmiş ve büyük bir ustalıkla yapan komedyenleri sizin için tanıtıyoruz.

1) Charlie Chaplin 1889-1977

İngiliz komedyen. Hollywood’un öncülerinden. United Artists film stüdyosunun kurucularından. McCarthy döneminde komünist olduğu için yapımcıların boykotuna maruz kaldı. 1952 yılında İsviçre’ye yerleşmiştir. 1972 yılında Oscar akademisi Chaplin’e onur ödülünü layik gördü. Ödül törenine katılmak için Amerikan makamlarından özel izin almak zorunda kalmıştır. Chaplin ödülü aldığında 12 dakika boyunca ayakta alkışlanmıştır. Oscar töreninde en uzun ayakta alkışlanan kişi olarak tarihe geçmiştir.

2) Laurel ve Hardy 1890-1965, 1892-1957

Stan Laurel ve Oliver Hardy isimli ikili. Stan Laurel daha çok sakar ve beceriksiz bir karakteri oynardı. Oliver Hardy daha çok ukala ve Stan Laurel’in hatalarını düzeltmeye çalışan ama aynı derecede başarısız olan bir tiplemeyi canlandırırdı. İlk zamanlarda dublaj yaygın olmadığı için sahneler üç farklı lisanda çekiliyordu. İngilizce, İspanyolca ve Almanca. Stan Laurel’in başını kaşıması ve Oliver Hardy’nin kravatını selamlaşmak için kullanması karakterestik hareketleri olarak hafızalara kazınmıştır. Filmlerin senaryolarını Stan Laurel yazardı ama ismi jenerikte geçmezdi.

3) Jerry Lewis 1926-2017

Amerikalı komedyen. Dean Martin ile sahnelediği Las Vegas Showları’yla ünlenmiştir. Çekim sırasında geçirdiği kaza yüzünden aşırı sırt ağrısı çekmeye başlamıştır. Ağrılar için kullandığı oksikodon ilacının bağımlısı olmuştur. “The Day the Clown Cried-Palyaçonun Ağladıgı Gün” filmi Jerry Lewis’in kariyerinde bir kırılma noktasıdır. Bu filmi çekerken seti apar topar terketmiştir. Film nazi kampında bulunan çocukları eğlendirip gaz ocaklarına eşlik eden bir palyaçoyu konu almaktadır. Lewis bu filmin yayınlanmasını istememiştir.  

4) Monty Phyton

İlk zamanlarda BBC televizyonu için hazırladıkları komedi programlarıyla ünlenen ingiliz komedi topluluğu. Kara mizah ve absürt tarzlarıyla hazırladıkları skeçlerle komedi dalında cığır açmışlardır. Kutsal değerleri, İngiliz toplumun davranış ve huylarını tiye alan filmler ve skeçler çekmişlerdir. İngilizceye yeni terimler ve sözcükler kazandırmışlardır. Spam (Çöplemek) kelimesini Monty Phyton’a borçluyuz.

5) Louis de Funes 1914-1983

Fransız aktör, komedyen. Filmlerinde çoğu zaman telaşlı ve fevri karakterleri canlandırıran de Funes, özel hayatında aksine sessiz ve sakin bir kişiliğe sahipti. Aslen İspanyoldu. Corona döneminde Funes’in filmleri Fransız televizyonlarında durmadan yayınlanmıştır ve yüksek reytingler almıştır. Funes çicekleri çok severdi. Funes‘in onuruna verilen bir gül ceşidi oyuncunun ismini taşımaktadır (Rose de Funes).

6) Adriano Celentano 1938-

İtalyan şarkıcı, aktör, komedyen. İtalyanların Kemal Sunal‘ı diyebiliriz. Celentano‘nun da aynı Kemal Sunal gibi uçağa binme korkusu vardır. Hanzo filminin italyanca uyarlamasında (Bingo Bongo) rol almıştır. Ornella Muti‘yle beraber oynadiğı filmler büyük bir izleyeci kitlesini sinemaya çekmiştir. Milanolu olan Celentano Inter takımını desteklemektedir.

7) Andy Kaufman 1949-1984

Kaufman oldukca renkli bir kişilikti. İzleyicileri çoğu zaman kandırırdı. Taxi dizisinde Baltik ülkesinden göç eden Latka Gravas rolünü canlandırmaktan nefret ederdi. Gravas rolü onu sevimli ama saf ve aptal bir role zorluyordu. Canlı yayınlarda anlaşmalı kavgalar çıkarırdı. 35 yaşında akciğer kanserine yakalanıp hayatını kaybetmiştir. Çoğu kişi ölüm haberine inanmamıştır.

8) Larry David 1947-

Amerikalı yazar, oyuncu, aktör. Amerika’da reyting rekorları kıran Seinfeld dizisinin yaratıcısı. Kendi hayatını işleyen bir dizi tasarlamıştır (Curb your Enthusiasm-Coşkunu dizginle). Komedyen olmadan evvel sütyen satıcılığı, şöförlük ve avukat yardımcılığı yapmıştır. Seinfeld dizisi sayesinde ABD’nin en zengin televizyon kişiliği olmuştur.

9) Peter Sellers 1925-1980

İngiliz komedyen. Pembe Panter serisinde Müfettiş Clouseau rolüyla hafızalara kazınmıştır. Özel hayatında oldukça soğuk ve mesafeli bir kişiliğe sahipti ama aynı zamanda hazır cevaplılığıyla bilinirdi. Sophia Loren’e aşık olan Sellers sadece onunla beraber olmak için “The Millionairess” filminde oynamıştır. Hindistan’daki İngiliz askerleri için düzenlenen komedi programlarında oynamıştır. Sesini ve mimiklerini çok iyi kullanırdı.

10) Sasha Baron Cohen 1971-

İngiliz aktör. Borat ve Brüno tiplemeleriyle aykırı bir komedi tarzına imza atmıştır. Karakter yaratıp bir alter ego oluşturan Cohen, bu yöntemle insanların önyargılarını ortaya çıkarmaktadır. Borat karakterini ilk başlarda bir Türk olarak tasarlamayı düşünmüştür ama sonradan Türklerin tepkisinden çekindiği için bir Kazak gazeteci olarak ekrana yansıtmıştır. Borat’ın rol modeli aslında internet fenomeni Mahir Çağrı’dır. Cohen ciddi rolleri aynı başarıyla canlandırmaktadır. Son zamanlarda Facebook’a karşı yürüttüğü kampanyayla kendinden söz ettirmektedir.

  



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
51