Zanka

Danyal Kürek

Twitter


Danyal Kürek

2021 yılına büyük umutlarla girip covid salgının bitmesini umut ediyorduk.

Hiç kuşku yok ki  hayatımıza derin değişiklıkler getiren 2020 yılını unutup  2021’e büyük beklentilerle girmiştik.

Geçen 12 ayda dünyada ve Türkiye‘de oluşan çarpıcı olayları sizin için derledik.

Kongre Baskını

Joe Biden ABD‘nin yeni başkanı olarak seçilmişti ve görevi Donald Trump‘dan devir alması tümsekli bir sürecin başlangıcı olacaktı. Trump yenilgiyi kabul etmeyip komplo teorilerine eğilimli seçmenlerini adeta bir silah olarak kullanıyordu. Seçimlerin hileli olduğunu iddia ederek kongre baskınının fitilini ateşlemişti. Demokrasinin kalbi olarak anılan kongre binası yılın başında Trump taraftarları tarafından basılmıştı. Bu baskında hayli tuhaf giyimli bir kişi hafızalara kazınacaktı. Boynuz kafalı bir adam bu olayın çarpıcı kişiliklerinden biri olarak bu yılın ilginç bir ayrıntısı olarak yerini alacaktı.

Süveyş Çıkmazı

Mısır‘ın Sinai yarımadasında yer alan Süveyş kanalı Ever Given adlı bir konteyner gemisi tarafından günlerce bloke ediliyordu. Dünya‘nın en önemli bağlantı yolları arasında yer alan kanal, bir geminin ters dönmesiyle kapanacaktı. Dünya ticareti bu olayın etkisiyle ciddi şekilde sekteye uğrayacaktı. Bu hadise dünya ticaretine yaklaşık 9 milyar dolarlık bir fatura çıkaracaktı.

Youtuber Peker

Türkiye 2021 yılında pek alışık olmadığı bir YouTuber ile tanışacaktı. Bu Youtuber yemek tarifi, film eleştirisi veya makyaj tüyoları vermiyordu.  Devletin hassas ve karanlık bilgilerini yaramaz bir çocuğun durdurulamaz öfkesiyle ve kendine has bir tarzla Türkiye‘deki takipçilerıne haykırmaya başlayan bir adam çıkmıştı ortaya. Sedat Peker Türkiye‘deki insanlara kendini farklı bir yönüyle tanıtmaya başlamıştı. Kendi tabiriyle bir tripod ve bir kamerayla intikam seferine çıkmıştı. Pazar sabahları artık bir eğlencemiz vardı. Türk halkı dizi izler gibi Peker‘in Youtube yayınlarına odaklanmaya başlamıştı.

Aşılanma Süreci

Covid salgınına karşı artık bir silahımız vardı. 2020 yılında bu pandemiye karşı geliştirilmiş bir ilacın ne zaman piyasaya çıkacağını diye sabırsızlıkla bekleyen tüm insanlık özlemle beklediği aşıya nihayet kavuşmuş, aşı çalışmaları başlamıştı. Alman Biontech şirketi aşıyı piyasaya sürme yarışında önemli bir rol oynuyordu. Almanya‘da yetişmiş Türk asıllı bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci bu şirketin CEO ‘larıydı. Bu durum ülkemiz için ayrı bir gurur kaynağı teşkil ediyordu. Yıl sonunda ortaya çıkan omikron varyantı salgınla başa çıkılmasını zorlaştırıyordu. Piyasaya sürülen aşıların yeni oluşan varyantlara karşı ne kadar etkili olduğu herkesin kafasında birer soru işaretiydi.

Orman Yangınları

Yaz aylarında Türkiye’nin dört bir tarafında çıkan orman yangınları halkımızı tedirgin ediyordu. Resmi kayıtlara göre 9 kişi hayatını kaybetmişti. Maalesef yangın söndürme uçaklarımız bu afete karşı yetersiz kalacaktı. Sosyal medya hesaplarından ‘Global Call‘ etiketiyle başlatılan yardım çağrısınsa yasal işlem başlatılacaktı. Bunun yanında kıyılarımızda müsilaj sorunu baş göstermeye başlamıstı.

Dövizin Ateşi

Türk halkı adeta döviz kurlarına odaklanmıştı. Hükümetin faizleri indirmesi döviz kurlarını yukarı doğru ateşlemişti. Faiz sebep, enflasyon sonuç mu yoksa faiz sebep, enflasyon neticedir diye siyasiler ve ekonomistler hummalı bir tartışmaya tutuşup günlerce gündemi meşgul edecekti. Bu tartışmaların gölgesinde hayat pahalılığı ve sürekli artan fiyatlar vatandaşlarımızı günden güne zora sokacaktı.

İtalya‘nın Zaferi

Bir sene ertelenmiş Avrupa futbol şampiyonası nihayet seyircili maçlara kapısını açmıştı. Maalesef milli takımımız için başarılı bir organizasyon olmayacaktı ve grup maçlarının ardından  turnuvaya elveda etmek zorunda kalacaktık. Açılış maçında yenildiğimiz takım sonunda ipi göğüsleyecekti. İtalyan milli takımı Avrupa şampiyonluğunu finalde İngiliz milli takımını penaltılarla yenerek zafere ulaşacaktı. İtalya 1968 yılından sonra kupayı ikinci kez müzesine götürecekti.

Seyircisiz Olimpiyatlar

Salgının etkileri olimpiyatları da boş geçmeyecekti. Tokyo’da düzenlenen yaz olimpiyatları tarihinde ilk defa seyircisiz tribünler önünde düzenleniyordu. Bir sene ertelemeyle başlayan organizasyon olimpiyat tarihinde sıkıcı bir etkinlik olarak yerini alacaktı. Türkiye 2 altın 2 gümüş ve 9 bronz madalya elde ederek genel klasmanda 35. sırada yer alacaktı.

Afganistan‘dan Kaçıs

ABD ve müttefiklerin Afganistan‘a bir nevi demokrasi getirme çabası 20 yılın ardından bir fiyaskoyla sonuçlanmıstı. Taliban örgütü ülkeyi adım adım ele geçirerek bir kaos ortamı yaratmıştı. Bunun sonucunda Afganların panik içinde Amerikan uçaklarına takılıp ülkeyi terk etme çabaları dünya medyasında büyük yankı uyandırmıştı. Taliban mensuplarının lunapark ve çarpışan arabalı görüntüleri dünyaya bu örgütünün o kadar vahşi ve korkutucu olmadığını göstermek için hazırlanmış trajikomik bir PR calışması olarak hafızalara kazınacaktı.

Kripto Para Dolandırıcılığı

Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer yaklaşık 2 milyar dolarlık kripto parayla yurt dışına kaçmıştı. Türkiye deki mağdurlarin sayısı 400 bin civarındaydı. Thodex vurgunu en yüksek maliyetli dolandırıcılık olarak Türk tarihinde kara bir leke olarak yerini alacaktı. İnterpol tarafından kırmızı bülten ile arama kararı çıkartılmasına rağmen Özer bu güne kadar yakalanamadı.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
5